Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Експеримент след вируса: 5 хил. зрители на концерт в Барселона

Освен с билета за вход, всички присъстващи и с негативен тест за Ковид-19

В следващите 14 дни испанските власти ще следят заболеваемостта сред публиката на концерта. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Експеримент след вируса: 5 хил. зрители на концерт в Барселона

В следващите 14 дни испанските власти ще следят заболеваемостта сред публиката на концерта. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пръв постковид концерт се проведе в Барселона – 5 хил. души посетиха събитието, на което не трябваше да спазват дистанция, но все пак с маски. Билетът за изявата на инди попгрупата „Love of Lesbian“ не бе достатъчен да подсигури достъпа на зрителите до залата – те трябваше да предоставят и негативен резултат от тест за коронавирусна инфекция, направен същия ден, съобщава Би Би Си. На входа бе измервана и температурата на посетителите.

Една от най-масовите прояви в Европа от началото на пандемията преди година, концертът на 27 март се осъществи с разрешението на испанските здравни власти. Събитието се разглежда като експеримент за бъдещето на масовите събития и бе изпитание за организацията по бързото тестване на всички посетители, заявили присъствието си предварително с билети.

Зад провеждането на концерта стоят усилията както на организаторите на събитието, така и на здравни служители от барселонска болница, които приканваха хората да се изследват с бърз тест в три шатри из града.

Възможно е за в бъдеще здравните служители да се окажат също толкова важна част от провеждането на един концерт, колкото и организаторите му. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Очакваме, че концертът е бил напълно безопасен. В следващите 14 дни ще следим колко души от публиката са дали положителен резултат за Ковид-19 и ще докладваме“, коментира доктор Джозеп Мария Либре пред АфП.

„Това е само за една вечер, така че насладете му се! – каза вокалистът на групата Санти Балмес от сцената. – Много, много съм развълнуван. Изминаха 18 месеца, откакто последно бяхме на сцена и някои от нас плакаха от радост.“

Подобен експеримент се проведе в Нидерландия миналата седмица, където властите позволиха организирането на двудневен музикален фестивал, при условие, че посетителите покажат негативни резултати за Ковид-19.

Пандемията нанесе удар върху културния живот по света, но докато театри, кина, галерии и музеи получаваха разрешение да работят при по-ниска заболеваемост, то масовите концерти с музика на живо не се ползваха със същите облекчения. Европейската музикална индустрия е загубила 76% от приходите си през 2020 г., сочи проучване на Музикалната федерация на Испания.

Пет хиляди души от публиката на концерта се върнаха към нормалното, макар и само за една вечер. Снимка: ЕПА/БГНЕС

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg