Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Експеримент в Берлин: безплатно или не?

Нов музеен комплекс в германската столица с вход свободен за три години

Макет на Берлинския градски дворец, наследство от древния род Хоенцолерн, след ремонта. Снимка: Уикипедия - Експеримент в Берлин: безплатно или не?

Макет на Берлинския градски дворец, наследство от древния род Хоенцолерн, след ремонта. Снимка: Уикипедия

През 2019-а в германската столица предстои да бъде завършена реконструкцията на Берлинския градски дворец, наследство от древния род Хоенцолерн. Постоянните експозиции във „Форумът Хумболт“ – музеен комплекс в центъра на Берлин – ще бъдат с безплатен вход, когато дворецът отвори врати за посетители следващата година. Мярката се въвежда експериментално за три години, като това не означава, че платените посещения изчезват напълно, уточнява The Art Newspaper.

Новосформираната управляваща коалиция в Германия смята, че решението да се премахне таксата посещение ще привлече от три до четири милиона посетители годишно в планирания и  като образователен център „Форум Хумболт“.

За момента зоната ще остане единствената в града без такса за музеите си, тъй като е пилотен проект на правителството – но ако всичко върви по план, и останалите културни институции ще се включат в новата политика. Според тримата директори на музейния комплекс, това ще окуражи не само милиони туристи, но и много берлинчани да ги посетят.

„Форумът Хумболт“ ще бъде успешен, ако посетителите чувстват, че публичните колекции им принадлежат“, казва един от директорите на комплекса, Нийл Макгрегър, пред „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“.

Под управлението на правителството в момента са едва една шепа институции от общо 173 музея в целия град, останалите са общинска собственост. Безплатният вход обаче е по-скоро изключение, отколкото правило.

Мисля, че постоянните експозиции трябва да са безплатни, затова планът на правителството е добра инициатива – коментира Екарт Кьоне, президент на Германска музейна асоциация. – Ние също обсъждаме това в провинцията Баден-Вюртемберг. Но не е задължително да има решение, което е еднакво за всички. Ще е много трудно, например, за природонаучните музеи да компенсират дефицита от такса вход.“

Някои обаче се опасяват, че безплатният „Форум Хумболт“ ще „открадне“ посетителите на „Островния музей“, където всяка експозиция си има такса. Кьоне твърди, че някои от членовете на музейната асоциация гледат с критично око на правителствените нововъведения. Не че по принцип таксите от билети покриват разходите на музеите, но сега повече от всякога те ще трябва да разчитат на публичните фондове, а това, според асоциацията, е несигурен финансов източник.

„Проблемът е, че публичните фондове понякога подлежат на орязване. А ако веднъж вече си премахнал таксата за вход, ще бъде пагубно да я върнеш отново“, смята Кьоне.

Поне засега експериментът работи успешно – държавният музей на Вюртенберг в град Щутгарт обяви миналата година, че събира 160 хил. евро дарения, за да премахне таксите за цялата 2018-а. От институцията вече отбелязват петорно увеличение в броя на посетителите от 1400 души през януари 2017-а до почти 7 хил. в началото на тази година.

Други музеи из Германия, където също експериментално е въведен свободен вход, отчитат драстичен скок в броя на посетителите, както местни, така и от чужбина.

По света повечето големи музеи имат практиката поне един ден в седмицата или месеца да работят с безплатен вход. А в някои от най-големите – като Британския музей в Лондон, „Смитсониън“ във Вашингтон, „Прадо“ в Мадрид и други, входът по принцип е свободен.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg