Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Експериментът „зелен сертификат“ в Европа

Масово затягане на мерките в Италия, Франция и други след лежерното лято

Днес в Лувъра, Париж  - всички посетители са представили на входа „зелен сертификат“, носят задължителните маски и както се вижда, не спазват дистанция. Снимка: Площад Славейков - Експериментът „зелен сертификат“ в Европа

Днес в Лувъра, Париж - всички посетители са представили на входа „зелен сертификат“, носят задължителните маски и както се вижда, не спазват дистанция. Снимка: Площад Славейков

Повече от година след като светът за първи път се сблъска с изпитанията на Ковид-19, държавите все още се борят с инфекцията и в последните дни в Европа се въвеждат все по-строги мерки. На 15 октомври Италия въведе т. нар. „зелен сертификат“ като задължителен за всички работещи в страната. Това е прецедент за Европа и бе посрещнат като експеримент, който да покаже обществените нагласи. Нововъведението се прие сравнително спокойно, въпреки протестите в няколко града.

Новото правило изисква сертификат за ваксинация, преболедуване или негативен тест от всички служители в страната, в противен случай човекът, който отказва да спазва новите изисквания, ще бъде принудително пуснат в неплатен отпуск и го грози глоба от 1500 евро, ако направи опит все пак да се върне на работното си място.

Подобна мярка въведе миналия месец Словения, там някои работодатели също поискаха „зелен сертификат“ от служителите си. От въвеждането на новото правило досега процентът на ваксинираните в страната се е повишил от 45 на 58%, посочва „Ню Йорк Таймс“.

Франция избра друг подход и всички неваксинирани вече трябва да заплащат тестовете си за Ковид-19. Там здравните работници са задължени да се ваксинират, близо 3 хиляди души са в неплатен отпуск заради отказа си да го направят. За посещение в музеи, театри, концертни зали, ресторанти, барове и кафенета и спортни събития се изисква „зелен сертификат“.

Здравните власти в Австрия, Кипър, Нидерландия и Португалия също са приели подобни мерки, в Германия и Гърция засега се прилагат само за хотели и места за настаняване.

В голяма част от Европа обаче се отбелязва ръст в процентите на ваксинираното население и мерките се отхлабват една по една. В Португалия например, където ваксинирани с две дози са вече 86%, вече не се изисква сертификат за ресторантите от този месец. В Дания две дози са получили 75% и посещението на нощни клубове вече става без документ за ваксинация.

През юли британското правителство премахна всички Ковид-ограничения, включително носенето на маски и спазването на социална дистанция, но в последните дни здравните експерти насърчават правителството да предприеме мерки. На 18 октомври страната отчете 49 156 нови случая, с 15% повече в сравнение с миналата седмица. Идеята за въвеждане на задължителен сертификат за ваксинация бе отхвърлена от властите, след като срещна отпор от някои политици, но в Шотландия мярката все пак влезе в сила, считано от 18 октомври.

От 21 октомври България ще се превърне в една от малкото държави в Източна Европа, осмелила се да въведе задължителен „зелен сертификат“ за всички дейности на закрито. Другият пример идва от Словения, където властите го изискват, тъй като това е единственият начин „да запазим нормалния начин на живот“. Здравният министър на страната е аргументирал решението си подобно на българския си колега Стойчо Кацаров – единственият друг вариант е „пълен локдаун, което никой от нас не може да си представи, никой не иска и което вече не може да си позволим“, заяви Янез Поклукар.

Вижте още: НА КИНО, ТЕАТЪР И КОНЦЕРТ САМО СЪС „ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ“

Междувременно, още по на изток, в Москва, ситуацията се влошава. Кметът на града въведе задължителна ваксинация за заетите в сектора на услугите от 25 октомври, първите ограничителни мерки срещу Ковид-19 в руската столица от месеци насам, отбелязва „Евронюз“. Неваксинираните граждани на над 60-годишна възраст минават на режим работа от вкъщи, където е възможно. Работодателите са задължени 30% от служителите им да минат на хоумофис. Очаква се днес президентът Владимир Путин да обяви какви мерки ще бъдат предприети на национално ниво, правителството обмисля всички работници, които не могат да изпълняват задълженията си от вкъщи, да преустановят дейност за седмица, за да се ограничат контактите им. Новините дойдоха на 19 октомври, същия ден, в който страната отчете 1015 смъртни случая.

Румъния също е изправена пред нова Ковид-вълна – на 19 октомври страната отчете рекордно висок брой новозаразени (18 863) и починали (574). Страната е на второ място след България (23,9% ваксинирани, при смъртността сме начело в Европа) по най-нисък процент на ваксинирани в ЕС. Имунизирани са 34%, много нисък процент в сравнение със средния за Европейския съюз (74%).

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах