Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Експериментират нова супертехнология в киното с разказ на Георги Господинов

Добавената реалност проектира образ не само на екрана, а и около зрителите

Телевизия АРТЕ създава история в киното, анимирайки разказ на Георги Господинов за момиче, което вижда с едното си око миналото, а с другото - бъдещето. Снимка: Румен Добрев - Експериментират нова супертехнология в киното с разказ на Георги Господинов

Телевизия АРТЕ създава история в киното, анимирайки разказ на Георги Господинов за момиче, което вижда с едното си око миналото, а с другото - бъдещето. Снимка: Румен Добрев

Експериментална кинотехнология, наречена Окулус рифт (Oculus Rift), стартира с филм по разказ на българския писател Георги Господинов. Неговата творба „Сляпата Вайша“ ще бъде превърната анимационно кино, което се проектира не само на екран, а и около зрителите. Добавената реалност ще стане възможна със стереоскопични очила.

Зад проекта застава френската телевизия АРТЕ и ще го осъществи българин – аниматорът Теодор Ушев. От медията канят в края на миналата година Ушев с предложение да продуцира филма. Най-популярната европейска телевизия за изкуство и култура ще излъчи готовата анимация тази есен. Продуцент заедно с АРТЕ е и Националният филмов борд на Канада, с който Теодор Ушев работи от години.

Ушев, роден 1968-а в Кюстендил, работи в областта на съвременното визуално изкуство. Той е аниматор и автор на късометражни филми. От 1999 г. живее в Монреал, Канада. Работи за NFB (Национален филмов борд на Канада). Носител е на множество престижни международни награди. Преподава и провежда майсторски класове в над 20 университети и фестивали по света. Филмът му „Глория Виктория“ е номиниран за Оскар през 2014-а. През май миналата година в Канада излиза книгата „Тъмното огледало“, посветена на Ушев. Последният му проект е експериментален филм-акция от изтрити филмови ленти в Музея на цивилизацията в Квебек, Канада (ноември 2014 г.).

Ушев ще превърне в кино историята на Господинов за момиче, което вижда с едното си око миналото, а с другото – бъдещето. Анимирането на „Сляпата Вайша“ е първият общ проект на двамата българи, който ще бъде реализиран с подкрепата на международни филмови институции.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg