Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

Експертен съвет ще контролира литературната дейност в Русия

Разработват се и стандарти за това кой може да бъде писател

Влaсттa в Русия ще контролирa литертурнaтa и издaтелскaтa дейност.
Снимкa: ЕПA/БГНЕС - Експертен съвет ще контролира литературната дейност в Русия

Влaсттa в Русия ще контролирa литертурнaтa и издaтелскaтa дейност. Снимкa: ЕПA/БГНЕС

Държавен контрол върху литературната дейност в Русия ще упражнява новосъздаден експертен съвет към Министерството на цифровото развитие, връзките и масовите комуникации, става ясно от документ, публикуван в сайта на министерството.

Експертният съвет по въпросите на литературната дейност ще бъде постоянно действащ орган, който ще провежда обществени и експертни обсъждания на проблемите, ще определя приоритетите в литературната дейност, ще разглежда законопроекти и програми и ще определя най-добрите икономически модели за развитие на отрасъла.

В състава на съвета влизат 25 души, сред които множество писатели като Евгений Водолазкин („Авиатор“, „Лавър“), Дмитрий Бак, Алексей Варламов, Вера Богданова, Михаил Визел и други. Включени са и шефовете на големи руски издателства и литературна преса.

Междувременно министерството, което ще упражнява контрол, още от април 2022 г. работи и върху разработване на професионален стандарт за професията „писател“. Тя ще бъде нормативно установена и не всеки ще може да я упражнява, но засега не е ясно какви ще бъдат изискванията, за да може даден автор да бъде обявен за „писател“. В коментари в различни медии руски автори предполагат, че ще се изисква специално образование и лицензиране.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах