Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Експерти: Библиотеките да станат като кафенета, иначе изчезват

Всеки предочита да чете там, където има Wi-Fi

Ако искат да оцелеят, библиотеките трябва да се нагодят към нуждите на съвременното общество. - Експерти: Библиотеките да станат като кафенета, иначе изчезват

Ако искат да оцелеят, библиотеките трябва да се нагодят към нуждите на съвременното общество.

„Катастрофа“ грози библиотеките, ако не заприличат на кафенета, твърди независимият британски експерт Уилям Зигхарт. Той оглавява екип, натоварен със задачата да изготви доклад за състоянието на обществените читални в Англия. Анализите им показват, че в близко бъдеще огромен брой библиотеки ще бъдат затворени, ако не започнат да предлагат например безплатен Wi-Fi.

Пълната версия на Независимия библиотечен доклад, поръчан от общинските власти, скоро ще бъде публикувана. В интервю за „Индипендът“ Уилям Зигхарт коментира: „Библиотеките са на критичен етап от развитието си и ако не сме внимателни, може да загубим много от тях. По-голямата част от хората смятат, че това би било пълна катастрофа“.

Зигхарт отбеляза, че една трета от библиотеките въобще нямали Wi-Fi, което е „поразително“: „Затова са обречени на закриване. Всеки би отишъл в кафенето отсреща, където има тоалетни, топли напитки и достъп до интернет“, добави експертът.

Уилям Зигхарт подчерта, че библиотеките все още са ключово средище, защото 35 на сто от англичаните ги ползват редовно, а дялът при по-бедните прослойки достига дори 50 процента“.

За да бъдат спасени, библиотеките трябва да се нагодят към нуждите и изискванията на съвременното общество, което е постоянно свързано с интернет и има всякакви алтернативи за достъп до информация, съветва експертът.

Независимият библиотечен доклад беше поръчан през февруари. Очаква се той да предпише създаването на специален библиотечен отдел, национална дигитална мрежа и план за развитието на отдаването под наем на е-книги.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg