СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Учени прочетоха писмо на 300 г., без да го отварят

Пътуване в историите на купища недоставени писма, събирани от холандските пощи в стар куфар (видео)

Писмото на Жак Сенак с молба за смъртен акт на негов роднина, което така и не стига до адресата. Снимка: Unlocking History Research Group - Учени прочетоха писмо на 300 г., без да го отварят

Писмото на Жак Сенак с молба за смъртен акт на негов роднина, което така и не стига до адресата. Снимка: Unlocking History Research Group

Недоставено писмо, написано преди 300 години, бе прочетено от учени, без да го отварят. Изпратено от Хага до Париж, то така и на стига до получателя си. Сгънато е така, че да бъде едновременно и плик, тъй като по онова време хартията е била скъпа и рядка. С помощта на рентген и специален компютърен алгоритъм екипът на „Unlocking History Research Group“ със специалисти от авторитетни университети прочете съдържанието му, без да го разгръща – процес, който би разрушил част от написаното в него, пише „Арт Нюзпейпър“.

Датирано от 31 юли 1697 г., писмото е писано от Жак Сенак до Пиер льо Пер, негов братовчед и френски търговец в Хага. Сенак пише до роднината си, за да поиска смъртен акт за Даниел льо Пер, също член на семейството им. Писмото така и не е доставено, но е попаднало сред стотици изгубени и непотърсени писма в холандските пощи. Големият куфар, в който са били съхранявани, е дарен на музея на пощите през 1926 г., без да предизвика интерес от страна на институцията. Едва преди десетина години „Unlocking History Research Group“ – международна група историци, реставратори, учени и компютърни инженери от водещи световни университети, решава да прегледа съдържанието на недоставените писма.

Процесът по прочитането на едно от тях е описан в публикация в списание „Nature Communications“. Технологията, която е използвана, може да има приложение в разчитането на десетки запечатани документи в много архиви, включително и „виртуалното отваряне“ на хиляди писма в националния архив в Лондон. В част от случаите експертите не са нарушили целостта на писмото заради риск някои от думите да бъдат заличени завинаги, затова някои писма стоят неотворени. Има и такива, при които хартията е по-ценна от съдържанието.

„Понякога щателното проучване на миналото е невъзможно – обясняват учените. – Можеше просто да срежем тези писма, но вместо това отделихме време и изучихме техните скрити, потайни и непристъпни характеристики. Научихме, че писмата може да разкрият много повече, ако останат неотворени. Използването на виртуално отваряне, за да прочетем една лична история, която никога не е виждала светлината на деня, нито е достигнала получателя си – е наистина изключително.“

Писмата в куфара от холандските пощи наброяват 2600, 600 от тях никога не са отваряни. Някои от получателите са променили адресите си, затова са останали неоткриваеми, други са отказали да ги приемат, например предполагаемият баща на незаконното дете на отчаяна певица не приел писмото, пратено му от приятелка на майката. В много случаи получателите просто са нямали пари да платят таксата за писмото, какъвто бил редът тогава.

Куфарът, в който холандските пощи съхранявали недоставените писма. Снимка: Unlocking History Research Group

Голяма част от писмата са сгънати в сложна система от прегъвания (понякога повече от 30 пъти) – практика, съществуваща от 1500 г. насам. Тъкмо затова отварянето им ще застраши целостта им.

Думите на много жени, търговци, артисти, музиканти и пътешественици, някои красиво написани, други полуграмотни, на холандски, френски, испански и италиански представляват кръстовището, на което гласовете на обикновените хора, останали непредставени в архивите, се преплитат, обобщава „Арт Нюзпейпър“.

Куфарът с писма, някои изложени със съдържанието си, може да се види в музея „Sound and Vision“ в Хага.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg