Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

„Екзит“ вече и у нас, насърчава ваксинацията в партньорство със СЗО, ЕС и Уницеф

Денонощно музикално преживяване три дни на българското Черноморие през юли

„Екзит“ събира хиляди меломани от цял свят в Нови Сад, Сърбия. Снимка: Елена Иванович/exitfest.org - „Екзит“ вече и у нас, насърчава ваксинацията в партньорство със СЗО, ЕС и Уницеф

„Екзит“ събира хиляди меломани от цял свят в Нови Сад, Сърбия. Снимка: Елена Иванович/exitfest.org

Сръбският музикален фестивал „Екзит“, едно от най-популярните и посещавани събития в Европа, ще стъпи за пръв път в България през юли. През 2021 г. форумът, който обичайно привлича хиляди меломани в крепостта Петроварадинска в Нови Сад, ще проведе юбилейното си 20-о издание, и само две седмици по-късно ще се пренесе за три дни на плаж „Перла“ край Приморско под името „Sunland“.

Между 29 и 31 юли на сцената на фестивала ще излязат световни и български музикални звезди – но програмата все още не е обявена. Възможно е да пристигнат някои от гостите в Сърбия (8 – 11 юли) – диджей Дейвид Гета, диджей Снейк, Нина Кравиц, Тайга, Робин Шулц, Медуза и мн. др. В минали години са гостували Ник Кейв, „Джъмиръкуай“, Том Смит, 2Cellos, Иги Поп, Били Айдъл, „Секс пистълс“, „Корн“, „Крафтверк“, „Кемикъл брадърс“, „Арктик Мънкийс“ и много други.

„Екзит“ е отличаван два пъти за „Най-добър голям европейски фестивал“ и е с 200 хил. зрители на издание. А българите са сред най-многобройната група посетители на фестивала в Нови Сад, казва Душан Ковачевич, основател и главен изпълнителен директор на „Екзит“. Затова решава да направи издание и тук.

Тридневният фестивал ще включи многобройни допълнителни активности и денонощна програма. Ще бъдат издигнати 4 сцени, капацитетът на местата е над 15 хил. души. Ще бъде обособена и ВИП зона, в която посетителите може да опитат от кухнята на Андре Токев.

Организатор на „Екзит“ от българска страна е „Баштаг“. Партньори на фестивала ще бъдат Световната здравна организация, УНИЦЕФ и Европейската комисия в България като част от кампанията „Прегърни живота“, която има за цел да насърчи ваксинирането срещу COVID-19.

„Екзит“ се провежда за пръв път през 2000 г. в Нови Сад. Възниква като фестивал на студентското движение в Сърбия и израз на стремежа към демокрация и свобода. През 2007 г. Душан Ковачевич и партньорите му решават да дарят фестивала на община Нови сад, за да гарантират, че той и занапред ще продължи да се провежда там. Днес активизмът също е важна част от провеждането на фестивала – в наши дни каузите, зад които събитието застава с името си, са свързани с опазването на околната среда, регионалното развитие и подкрепата на творческите индустрии.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90