Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Екзорсисти от Ватикана осъдиха хорър с Ръсел Кроу

Филмът „Екзорсистът на папата“ е неправдоподобен, казват от Международната асоциация на екзорсистите

Ръсел Кроу като отец Аморт. Снимка: Стопкадър от трейлъра - Екзорсисти от Ватикана осъдиха хорър с Ръсел Кроу

Ръсел Кроу като отец Аморт. Снимка: Стопкадър от трейлъра

Международната асоциация на екзорсистите разкритикува нов хорър трилър с участието на Ръсел Кроу като неправдоподобен, пише „Гардиън“. Създателите на „Екзорсистът на папата“ твърдят, че сюжетът е вдъхновен от реалната история на отец Гейбриъл Аморт, главен екзорсист на Ватикана, но от религиозната асоциация твърдят, че не става ясно кой е истинският злодей в холивудската продукция – Дяволът или Църквата.

Във филма на „Сони“ Кроу е Аморт, натоварен със задачата да разследва обладаването на малко момче. В процеса обаче разкрива „вековна конспирация, която Ватиканът отчаяно се опитва да скрие“. Официалната премиерата на филма е на 14 април, Велики петък, и реакцията на екзорсистите е базирана единствено на трейлъра, но в изявлението си те обещават нов коментар, когато видят произведението в цялост.

„Крайният резултат е да се внуши убеждението, че екзорсизмът е ненормално, чудовищно и плашещо явление, чийто единствен протагонист е Дяволът и че неговите насилствени реакции могат да бъдат надмогнати с голяма трудност – казват от Асоциацията. – Това е точно обратното на онова, което се случва в контекста на екзорсизма, практикуван в католическата църква в съответствие с указанията.“

Аморт почива през 2016 г., той е един от участниците в създаването на екзорсисткия орган през 1994 г. Първоначално организацията не се радва на одобрение от католическата църква, но от 2014 г. отношението към професионалистите е по-радушно. Самият Аморт е познат като антифашист от Втората световна война и твърди, че през живота си е осъществил 60 хил. прогонвания на злите сили. В личните си тефтери Аморт отбелязва, че говори с Дявола всеки ден, а той му отговоря на италиански. Сред противоречивите му твърдения е и вярването му, че Дяволът всъщност живее във Ватикана и онези, до които се докопа, повръщат натрошено стъкло и желязо.

Аморт е популярен киноман и приживе поддържа приятелски отношения с Уилям Фридкин, режисьор на „Екзорсистът“ (1973).

Католическата църква за първи път публикува „Rituale Romanum“ през 1614 г. с указания как да се извършва екзорсизъм. Още през 90-те Църквата осъжда популяризирането на погрешни практики във филми и сериали.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg