Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Електронният колос най-сетне готов

Авторът Венелин Шурелов започва монтажа на инсталацията в края на септември

Комптютърна визуализация на инсталацията „Един човек“. Илюстрация: Венелин Шурелов  - Електронният колос най-сетне готов

Комптютърна визуализация на инсталацията „Един човек“. Илюстрация: Венелин Шурелов

След броени дни електронната фигура, озаглавена „Един човек“, ще бъде вдигната на мястото на Мавзолея. От Столичната община съобщават, че инсталацията ще бъде поставена на площадката за съвременно изкуство на площад „Батенберг“ до средата на октомври. Така 18 месеца след като спечели конкурса, произведението на Венелин Шурелов ще бъде реализирано.

Пред столичани ще се изправи 13-метрова конструкция със силуета на човек. Тялото ѝ ще бъде съставено от повече от 40 LED дисплея, които ще излъчват визуално съдържание, генерирано от специално създаден компютърен алгоритъм. Екраните ще излъчват видео лупове от камери за видеонаблюдение, разположени около него, генеративни визуализации и текст.

Според изкуствоведите, инсталацията може да бъде поставена в категорията „процес-ориентирано изкуство“ – произведението е отделено от контрола на автора и представлява гъвкава структура, зависеща от поведението на хората наоколо и промяната на околната среда.

„Съвременните технологии позволяват да се изграждат системи с отворен достъп, с по-скоро либерален, отколкото авторитарен начин на функциониране. Изграденият на този принцип обект би бил добро отражение на колективния ни образ в настоящия момент“, казва авторът Венелин Шурелов.

Творбата „Един човек“ ще бъде реализирана, след като спечели конкурса на програма „Навън“ на Столична община за временни художествени произведения в градска среда. Това е второто произведение, което ще бъде поставено на площадката на мястото на взривения мавзолей след Бронзовата къща на Пламен Деянов.

Забавянето на Бронзовата къща се повтори и при реализацията на „Един човек“. Спънки от различно, предимно административно естество отложиха с година и половина поставянето на Един човек“.

Общината финансира проекта „Един човек“ с 81 100 лв. Монтажната дейност се планира да започне в края на септември и да приключи до средата на октомври. Произведението ще бъде част от градската среда на София до декември 2021 г.

Зоната около инсталацията има 24-часово видеонаблюдение, но ще бъде охранявана и от Общинска полиция.

Венелин Шурелов кани зрителите да изпращат изображения и видеа (до 30 секунди) през целия период на подготовка и реализация на проекта, които може да бъдат включени в инсталацията. Материалите може да бъдат пращани на адрес: subprodukt@gmail.com, за „Един човек”.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах