Електронният колос най-сетне готов

Авторът Венелин Шурелов започва монтажа на инсталацията в края на септември

Комптютърна визуализация на инсталацията „Един човек“. Илюстрация: Венелин Шурелов  - Електронният колос най-сетне готов

Комптютърна визуализация на инсталацията „Един човек“. Илюстрация: Венелин Шурелов

След броени дни електронната фигура, озаглавена „Един човек“, ще бъде вдигната на мястото на Мавзолея. От Столичната община съобщават, че инсталацията ще бъде поставена на площадката за съвременно изкуство на площад „Батенберг“ до средата на октомври. Така 18 месеца след като спечели конкурса, произведението на Венелин Шурелов ще бъде реализирано.

Пред столичани ще се изправи 13-метрова конструкция със силуета на човек. Тялото ѝ ще бъде съставено от повече от 40 LED дисплея, които ще излъчват визуално съдържание, генерирано от специално създаден компютърен алгоритъм. Екраните ще излъчват видео лупове от камери за видеонаблюдение, разположени около него, генеративни визуализации и текст.

Според изкуствоведите, инсталацията може да бъде поставена в категорията „процес-ориентирано изкуство“ – произведението е отделено от контрола на автора и представлява гъвкава структура, зависеща от поведението на хората наоколо и промяната на околната среда.

„Съвременните технологии позволяват да се изграждат системи с отворен достъп, с по-скоро либерален, отколкото авторитарен начин на функциониране. Изграденият на този принцип обект би бил добро отражение на колективния ни образ в настоящия момент“, казва авторът Венелин Шурелов.

ФАНТАСТИКО И УНИЦЕФ

Творбата „Един човек“ ще бъде реализирана, след като спечели конкурса на програма „Навън“ на Столична община за временни художествени произведения в градска среда. Това е второто произведение, което ще бъде поставено на площадката на мястото на взривения мавзолей след Бронзовата къща на Пламен Деянов.

Забавянето на Бронзовата къща се повтори и при реализацията на „Един човек“. Спънки от различно, предимно административно естество отложиха с година и половина поставянето на Един човек“.

Общината финансира проекта „Един човек“ с 81 100 лв. Монтажната дейност се планира да започне в края на септември и да приключи до средата на октомври. Произведението ще бъде част от градската среда на София до декември 2021 г.

Зоната около инсталацията има 24-часово видеонаблюдение, но ще бъде охранявана и от Общинска полиция.

Венелин Шурелов кани зрителите да изпращат изображения и видеа (до 30 секунди) през целия период на подготовка и реализация на проекта, които може да бъдат включени в инсталацията. Материалите може да бъдат пращани на адрес: subprodukt@gmail.com, за „Един човек”.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах