Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Елена Алексиева с най-добър роман на годината

„Свети вълк“ спечели националната награда на Фонд „13 века България“

Елена Алексиева с диплома за най-добър роман на годината. Снимка: БГНЕС/Любомир Спиров - Елена Алексиева с най-добър роман на годината

Елена Алексиева с диплома за най-добър роман на годината. Снимка: БГНЕС/Любомир Спиров

Елена Алексиева с романа си „Свети Вълк“ (изд. „Факел експрес“) спечели наградата на най-добър български роман на годината, връчвана от Фонд „13 века България“. Отличието ѝ бе връчено от министъра на културата Боил Банов на официална церемония в Литературен клуб „Перото“.

„Безкрайно благодаря на авторитетното жури за това, че оцени моя роман – каза писателката, цитирана от „Аз чета“. – Но преди всичко благодаря на читателите и на издателство Факел експрес[…] Благодаря на Фонда, на издателството и на читателите, че ни помагат да скъсаме с една мрачна, ако и наша си, идентичност и да продължим към бъдещето. Благодаря на всички ви за вашата подкрепа, за честното българско изкуство и честната литература.“

Алексиева спечели наградата в конкуренция с „Тяло под роклята“ от Галин Никифоров, „Остайница“ от Рене Карабаш, „Ръкавици за студената война“ от Румяна Захариева, „Когато капят кестените“ от Стефан Коспартов и „Животът няма втора половина“ от Христо Карастоянов.

Наградата включва художествен диплом и парична премия в размер на 11 000 лева.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС