Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Елена Башкирова в зала „България“, със собствена светлина

Ще свири Моцарт в концерт със Софийска филхармония, дирижиран от Лео Хусеин

Елена Башкирова със съпруга си Даниел Баренбойм - Елена Башкирова в зала „България“, със собствена светлина

Елена Башкирова със съпруга си Даниел Баренбойм

Двама от най-забележителните музиканти на нашето време присъстват в живота на пианистката Елена Башкирова – била е омъжена за големия цигулар Гидон Кремер, а по-късно (и до днес) за прочутия диригент и пианист Даниел Баренбойм. Но двамата не засенчват собствения ѝ блясък като музикант. Ценителите ще я чуят тази вечер, 31 януари, на сцената на зала „България“. Заедно със Софийската филхармония Башкирова ще изпълни „Концерт за пиано и оркестър 21“ на Моцарт.

Родена в Москва, Елена е дъщеря на големия пианист и прочут педагог Дмитрий Башкиров. Завършва Консерваторията „Чайковски“, откъдето кариерата ѝ поема към най-големите сцени в Париж, Виена, Токио, Израел, Монреал. Концертира с Гидон Кремер и заедно имигрират в Израел през 1978 г. Няколко години по-късно се среща с Даниел Баренбойм, за когото се омъжва през 1988 г.

Елена Башкирова свири с водещи оркестри в цял свят – Мюнхенската филхармония, Филхармонията на Токио, Оркестрите в Париж, Монреал, Хюстън, Чикаго, Санкт Петербург и др. Съвместната ѝ работа със Серджу Челибидаке в Мюнхен и Пиер Булез в Чикаго оказват силно влияние на стила ѝ. През годините е работила още с диригенти като Зубин Мета, Шарл Дютоа, Кристоф Ешенбах, Семьон Бичков, Джеймс Конлон, Клаус Петер Флор и, разбира се, Даниел Баренбойм.

Пианистката е добър интерпретатор както на класическата и романтична музика, така и на съвременната. Основател е на Международния фестивал за камерна музика в Йерусалим, който се провежда ежегодно през септември с участието на елитни музиканти. Форумът става толкова популярен, че започва да гостува на сцените в Берлин, Париж, Лондон, Виена, Ню Йорк. Елена Башкирова е основател и на фестивала „Metropolis“ в Берлин.

„Башкирова представлява впечатляващ модел за подражание като пианист, който одухотворява всеки звук и го дарява с фигуративен език и живот“, споделя за нея Лео Хусеин, който ще дирижира концерта в зала „България“.

„Със Софийската филхармония се работи много лесно. Мисля, че ще се получи много хубав концерт“, сподели Башкирова пред камерата на предаването „Култура.бг“ по БНТ.

В концерта в зала „България“ ще прозвучат още „Магическият остров“ на Уилям Алуин, „Вълшебното езеро“ на Анатолий Лядов и Симфония № 2 на Александър Бородин.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg