Елена Феранте с нова книга през ноември

Действието отново ще се развива в Неапол

Екранизацията на „Гениалната приятелка“ получи висок зрителски рейтинг - 8,6 от 10 в IMDb. - Елена Феранте с нова книга през ноември

Екранизацията на „Гениалната приятелка“ получи висок зрителски рейтинг - 8,6 от 10 в IMDb.

Елена Феранте, италианската писателка, чиято неаполитанска поредица „Гениалната приятелка“ се превърна в световен феномен, ще издаде нов роман след четиригодишна пауза.

Книгата излиза в Италия на 7 ноември, като подробностите са оскъдни – издателството „Edizioni E/O“ съобщи за изданието в Туитър. Малко по-късно англоезичното издателство на писателката, „Europa Editions“, потвърди новината и сподели съвсем кратък откъс от текста, от който става ясно, че действието отново ще се развива в Неапол.

Никоя от издателските къщи обаче не разкрива заглавието на предстоящата книга.

 

Неаполитанската поредица на Феранте е четирилогия, започнала с „Гениалната приятелка“ през 2011 г. Четирите романа проследяват детството, а по-късно и порастването на приятелките Лила и Елена, чиято дългогодишна дружба често се изразява в прикрито съперничество. Двете живеят в беден неаполитански квартал и поемат по различни житейски пътища. Поредицата излиза у нас с логото на „Колибри“ – на пазара могат да се намерят първите три книги, четвъртата предстои да бъде издадена.

Първият том бе екранизиран от НВО за телевизията в успешен едноименен сериал. Работи се по втори сезон, който ще покрие втората книга, „Новото фамилно име“. Премиерата на сериите вероятно ще е следващата година.

Елена Феранте всъщност е псевдоним на авторката. Истинското си име и лице писателката никога не е показвала. Откакто излезе неаполитанската поредица, тя е публикувала само още една книга – „Incidental Inventions“, сборник с нейни текстове, писани за „Гардиън“.

През 2016 г. разследващият журналист Клаудио Гати предизвика скандал в литературните среди, след като изказа твърдението си, че зад Феранте се крие Анита Рая – преводачка, базирана в Рим, бивш редактор в издателство.

Гати понесе остри критики за нарушаването на личното пространство на авторката – почитателите ѝ бяха готови да го обвинят, ако Феранте изчезне от публичното пространство. А да се крие зад чуждо име е жизненоважно за работата ѝ, е споделяла писателката в свои интервюта. Неизвестността ѝ дава свобода и време да се фокусира върху писането без „притеснението от лоша слава“ или изкушението да се самоцензурира.