VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Елиф Шафак с нов роман – „Островът на изчезналите дървета“

Излиза на български език почти едновременно със световната му премиера

Турската писателка Елиф Шафак е прочута и с феминизма, който изповядва, и с участието си в събития, свързани с правата на жените. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Елиф Шафак с нов роман – „Островът на изчезналите дървета“

Турската писателка Елиф Шафак е прочута и с феминизма, който изповядва, и с участието си в събития, свързани с правата на жените. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Елиф Шафак е готова с най-новия си роман – „Островът на изчезналите дървета“. Книгата ще излезе на български език почти едновременно със световната му премиера, която е на 5 август. Тема на романа е конфликтът между гърци и турци в Кипър, превратът от 1974 г. и разделянето на острова на гръцки и турски, границата между които минава през столицата Никозия.

В характерното за нея паралелно развитие на сюжетите Шафак проследява тайната любовна връзка между Костас, който е кипърец от гръцки произход, и Дефне, кипърка от турски произход. Събитията се развиват през 1974 г., скоро след като на острова избухва война. Междувременно в Лондон, десетилетия по-късно, Ада, тяхната дъщеря тийнейджърка, е под влиянието на наследените семейни травми.

В три времеви периода – 70-те и 90-те години на ХХ век и второто десетилетие на ХХІ век, в различни кътчета на света – в разделения Кипър и в космополитния Лондон, съдбите на хората, станали жертви на войната в разделения остров, се преплитат. Всички те са свързани и от едно смокиново дърво, пренесено от южните морета в мъгливата столица на Англия, което успява да оцелее и да разкаже древна история.

Елиф Шафак е автор на осемнайсет книги, единайсет от тях са романи. Тя пише както на английски, така и на турски език, а творбите ѝ са преведени на петдесет и четири езика.

Последният ѝ роман „10 минути и 38 секунди в този странен свят“ е номиниран за наградите „Букър“ и „Ondaatje Prize” на Кралското литературно общество във Великобритания, а на острова книжарниците Blackwell го обявяват за книга на годината. По-ранният ѝ роман „Любов“ е включен от Би Би Си в престижната селекция от „100 романа, които промениха нашия свят“.

Елиф Шафак е доктор по политически науки и е преподавала в Турция, САЩ и Обединеното кралство, където е и почетен член на колежа „Сейнт Ан“, Оксфорд. Британският драматург и писател Ханиф Курейши я определя като „една от най-добрите писателки в съвременния свят“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС