Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ельит срещу народ

Ако не сте разбрали, Вежди трябва да си ходи, но Лукарски остава, защото е НАШЕ МОМЧЕ

 - Ельит срещу народ

Камен Донев не е чалга. Камен Донев е един изключително талантлив човек, когото народът харесва и вижда в него нещо от себе си. 

Чалга е зверското деление, което се опитват да наложат шепа хора от кулите си от менте слонова кост. Деление на умни и глупави, прости и интелигентни, талантливи и некадърни. Това деление винаги го е имало и винаги ще го има, но когато то напусне пределите на частните разговори и с него се започне политика, не се сърдете, когато на някой му се прииска да ви избуха със сопа по главата.

Това е делението, което ражда комунизма.

В държава като България, в която комунизмът е жив, дори и само защото не е обговорен достатъчно от всичките му страни, е безотговорно да създаваш такова явно публично деление. Лошото е, че то се насърчава от малък кръг хора, които яростно се отскубват (отново) от провинциално-червения си кораб-майка, опитващ се чрез тях да управлява държавата под нова, дизайнерска форма. Бузлуджа е мъртва, но Бузлуджа тече в кръвта на всеки от нас, роден през соца, за който всъщност само се казва, че е кофти период, но разказите от първо лице на живялите го са крайно недостатъчни и прекалено удобни за самите тях. За разлика от президента, аз много добре помня, че не бях на Митинга, защото не ми беше там мястото. Баща ми беше от предишния елит. И ето как тези разкази допълнително се объркват от допълнителната обърканост на спомените, идваща от многото подкожни цветове на пребоядисването.

„Аз всъщност на кой митинг бях?!“

За кого е проблем, че театралните салони са пълни? Отговорът е мега-прост, много по-прост от Вежди Рашидов – за тези, които не могат да ги напълнят.

#кой от режисьорите, способни да напълнят салон с гения си, признат от елита, но и достъпен до народа, просто защото това е изначалната природа на театъра – той е създаден за масите – няма възможност да поставя това, което за него не е чалга? Има ли „репресирани“? А депресирани от бездарието си има ли?

#кой от режисьорите и актьорите иска да няма публика, за да не са пълни салоните и той да се чувства елит?

#кой от режисьорите и актьорите се възмущава от пълните театри и обикновените хора, които дават парите си, за да станат поне за малко част от изкуството, удаващо се само на шепа хора?

#кой налага идеята, че „салонът ми не е като салона тьи“? „Публиката ми не е като публиката тьи“?

„Моето представление е страхотно, защото никой не го гледа. Те не го разбират, защото са прости. Направено с държавни пари, ще си го гледам сам, ще мастурбирам, представяйки си голия ми гений, и ще пръскам семето на уникалната ми, индивидуална, изключително елитарна омраза върху несъществуващите зрители.“

Може и така да се чувстват тези, които обявяват Камен Донев за чалга. Това негласно противопоставяне между примерно Явор Гърдев и Камен Донев е нездравословно и рушащо. И да не дава Господ да се налага да се мерят кой е по-силен, защото тогава ще е трудно да не избереш този, който пълни огромни зали сам, без държавна подкрепа, без подкрепата на ЕЛЬИТА. Това е един от уроците, една от действителностите на мечтания от нас капитализъм. Който не е готов за него, може да се гледа дълго и проницателно в огледалото на гримьорната.

#кой е ЕЛЬИТът?

Пак същият – начело с комсомолския секретар от Благоевград, който е бил на митинг, но не на „митинга ми“, а на „митьинга тьи“.

Безпринципността тук е по принцип, завистта също. Тя нокаутира Кубрат Пулев още преди да е излязъл на ринга, защото не търпи някой да може повече от нея. Бяхме свидетели на безпрецедентен хейт преди мача на този изключителен спортист. Хейт, който никога не може да се случи в Америка. С какво Кобрата е по-малък от Мохамед Али или Ивендър Холифийлд? С това, че е българин. И тази оценка му я даваме НИЕ. Този мач, мачът с „нормалния“ българин, той никога няма шанс да спечели, а и като че ли няма защо. За какво да се бори за титла за един народ, който не заслужава усилията му?!

Хейтът на народа срещу хейта на ЕЛЬИТа. Кой хейти по-добре? ЕЛЬИТът, разбира се, той ръководи държавата с късата си, поработила в чужбина памет, объркала митингите. Само че театрите се пълнят с народ, не с елит. Той е твърде малоброен, за да може да напълни с личната си гениална омраза зала 1 на НДК, седящ с опънато лице в осъждащо мълчание. И с вкаменени ръце, ръкопляскащи отново само на „нашите“.

Той е кръгове от бивши комсомолци, ползващи държавни имоти с минимален наем, срещу които се взимат не само наеми и държавни субсидии, но и милиони от американски фондации. Бившите комсомолци, произлезли от обърканите митинги абонирани ли са за американските пари? Америка трябва да помисли добре на какви хора дава парите на данъкоплатците си. Това е точно толкова важен въпрос, колкото все по-арогантното лицемерие на елита, който организира протест срещу Вежди Рашидов, но пази своя много по-опасен от министъра на културата Лукарски, защото е представител на Реформаторския блок. Нищо, че парите на държавата са в негови ръце. Вежди е прост и невъзпитан и трябва да бъде махнат. Факт е, че се е държал недопустимо невъзпитано и ако остане министър, не може да си позволява повече издънки. А Лукарски е възпитан и „наше момче“, в неговите ръце е икономиката на държавата, нищо, че назначи безпринципно приятелката си на висока държавна длъжност преди месец. Махнахме я, за да не се налага да махаме него.

На него му се прощава, той е НАШЕ МОМЧЕ, няма да организираме петиция. Нищо, че до голяма степен и парите за култура зависят от него. Той е НАШЕ МОМЧЕ. Ако не сте разбрали, Вежди трябва да си ходи, но Лукарски остава, защото е НАШЕ МОМЧЕ.

Слава Богу, Америка с всичките си недостатъци, но и прекрасен стремеж към свобода, ни научи да говорим свободно и да не пестим истината. Тази битка не е лесна, защото е срещу хора, свикнали да се налагат по съветски – подмолно, подменящо и наричащо чалга всичко, което не е в техен интерес. Добрата новина е, че the truth shall set you free.

Истината ще ни направи свободни.

А тя е, че Росен Плевнелиев е носил тапет на митинга организиран от Пенчо Кубадински. Той също е НАШЕ МОМЧЕ.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90