Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Елизабет Гилбърт спря нова книга след недоволство, че действието се развива в Русия

Авторката на „Яж, моли се и обичай“ е получила множество гневни и разочаровани съобщения от украинските си читатели

Елизабет Гилбърт през 2009 г. Снимка: Erik Charlton/Wikipedia, CC BY 2.0 - Елизабет Гилбърт спря нова книга след недоволство, че действието се развива в Русия

Елизабет Гилбърт през 2009 г. Снимка: Erik Charlton/Wikipedia, CC BY 2.0

Елизабет Гилбърт, авторката на „Яж, моли се и обичай“ изтегли своя предстояща книга от публикация след недоволство от читатели, че действието се развива в Русия, пише „Гардиън“. „The Snow Forest“ (Снежната гора) е представен като исторически роман и разказва историята на крайно религиозно руско семейство в Сибир, прекъснало връзката с останалия свят през 30-те и живеещо в изолация 44 години. През 80-те съществуването им е разкрито от екип съветски геолози и учени са изпратени на мисия да скъсят пропастта между ограничената им реалност и съвремието, се казва в синопсиса на книгата.

Излизането на романа бе обявено миналата седмица, като авторката съобщи, че се очаква заглавието да излезе на пазара през февруари 2024 г. Броени дни по-късно обаче Гилбърт изненадващо заяви, че изтегля книгата от публикация след вълна от „реакции и отговори от моите украински читатели, които изразиха гняв, тъга, разочарование и болка от факта, че избирам да пусна книга, развиваща се в Русия, точно сега, независимо от сюжета“.

„Искам да кажа на всички, че чух посланията ви, прочетох съобщенията ви и ги ценя – казва писателката във видеообръщение в социалните мрежи. – В резултат ще изтегля книгата от планирания график за публикация. Сега не е времето на тази книга. Не искам да наранявам допълнително група от хора, които вече са преживели и продължават да преживяват тежка и изключителна болка.“

Вместо това писателката ще се насочи към други литературни проекти.

Междувременно, жанровете на фентъзито и научната фантастика процъфтяват на литературния пазар в Русия, докато хората търсят форми на бягство от реалността на войната и режима на Владимир Путин. Повишеният интерес е довел до изкушаващи предложения за правата на някои популярни чуждестранни книги, но много автори не считат за етично да приемат плащания от Русия на фона на агресията в Украйна, отбелязва „Обзървър“. Писатели като Стивън Кинг, Джо Абъркомби и други публично заявиха, че няма да подновяват договорите си в Русия, докато войната тече.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС