Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Елтън Джон: Отвратен съм от Брекзит, аз съм европеец, а не английски идиот

Стинг смята Брекзит за бедствие и се надява Великобритания да остане в Европейския съюз

В момента Елтън Джон е на прощалното си турне „Farewell Yellow Brick Road“. Снимката е от кинофестивала в Кан през май тази година. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Елтън Джон: Отвратен съм от Брекзит, аз съм европеец, а не английски идиот

В момента Елтън Джон е на прощалното си турне „Farewell Yellow Brick Road“. Снимката е от кинофестивала в Кан през май тази година. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Елтън Джон нападна Великобритания, и по-точно Брекзит. Направи го във Верона, по време на италианския етап от прощалното си турне „Farewell Yellow Brick Road“.

„Срамувам се от страната си заради това, което става. То раздели жестоко хората… Отвратен съм до смърт от политиците, особено от британските политици. Отвратен съм до смърт от Брекзит. Аз съм европеец. Аз не съм глупав, колониален, империалистически английски идиот”, заяви музикантът, точно преди да изпълни хита си от 1995 г. „Believe“.

Сър Елтън и преди е изразявал своята загриженост от Брекзит.

„Като начало, не мисля, че на хората във Великобритания бе казана истината… Обещаха ни нещо напълно абсурдно и икономически невъзможно”, каза той през юли 2018 г., цитиран от британския „Експрес”.

Певецът допълни, че процесът на излизането на Великобритания от ЕС е толкова объркващ, колкото „да вървиш из лабиринта на Хемптън Корт със завързани очи, след като си се завъртял 16 пъти, и да се опитваш да намериш изхода”.

Популярността на певеца понастоящем е много висока. Освен, че световното му турне продължава, той се готви да публикува през есента първата си автобиография. От днес „Рокетмен”, биографичният филм за възхода му към славата и битката със злоупотребата с наркотици, влиза в кината.

Вижте още: ЕЛТЪН ДЖОН С ПОСЛЕДНО ТУРНЕ И КРАЧКА КЪМ БЕЗСМЪРТИЕТО

НА КОЛЕНЕ ПРЕД СВОЯ ИДОЛ

В четвътък Елтън Джон бе принуден да отмени втория си концерт във Верона по лекарско предписание след възпаление на гласните струни, вследствие на простуда – но се очаква, че ще бъде достатъчно добре за да пее във Висбаден, Германия, в събота. През септември предстои американската част на турнето му.

„Нито една добра причина да напуснем ЕС“

Сър Елтън е поредният британски певец, който се противопоставя на Брекзит. Стинг, който също е на турне и днес, 1 юни, има концерт в София, наскоро обяви гласуването за Брекзит за „бедствие” и разкри, че все още се надява Великобритания да остане в Европейския съюз.

„Надявам се, че Брекзит няма да се случи. Изминаха почти три години, откакто Обединеното кралство гласува, а аз все още не чувам нито едно добра причина да напуснем. Нито една! Само лъжи и въздух под налягане. Европейският съюз не е съвършен, но само ако останем в него, ще можем да го променим”, каза рокзвездата в интервю за „Паризиен“.

Стинг смята, че извън ЕС Обединеното кралство ще загуби „целия контрол“, вместо да си го върне:

„Великобритания е точно до ЕС, който е най-голямата икономика в света. Да излезем от Съюза е чисто безумие, няма логика зад Брекзит. С кой друг ще търгуваме? С американският президент Доналд Тръмп? Как можем да му се доверим?”.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90