Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Елтън Джон с последно турне и крачка към безсмъртието (VR видео)

Музикантът си тръгва „с гръм и трясък“, но ще остави след себе си постбиологичното си „аз“

Видеото започва с кадри, пресъздаващи първия американски концерт на Елтън Джон в Лос Анджелис, когато музикантът е на 23 г. Снимки: Rocket Entertainment - Елтън Джон с последно турне и крачка към безсмъртието (VR видео)

Видеото започва с кадри, пресъздаващи първия американски концерт на Елтън Джон в Лос Анджелис, когато музикантът е на 23 г. Снимки: Rocket Entertainment

Сър Елтън Джон спира с пътуванията след края на предстоящото си глобално прощално турне, което ще обхване 50 години от пътя му по световните сцени. Музикантът го нарича „начин да си тръгна с гръм и трясък“.

„Свърших добра работа – мисля, че ще признаете това“, каза Джон в сряда, добавяйки, че иска да остави „хората да мислят – видях последното му турне и беше фантастично“.

Признаваме го. Който го е гледал на живо, знае: през юни 2010-а той изнесе фантастичен концерт на стадион „Локомотив“.

Предстоящото турне, наречено „Farewell Yellow Brick Road“ (Сбогом, жълт тухлен път), започва през септември и ще включва 300 концерта в Северна Америка, Европа, Азия, Южна Америка. Продажбата на билетите започва на 2 февруари.

В сайта си 70-годишният певец, пианист и композитор споделя, че непрекъснатото пътуване вече го затруднява – затова е взел решението да спре с турнетата.

„Но мисля, че ще продължа да пиша песни до самата си смърт“, казва Елтън.

Музикантът споделя, че иска да прекарва повече време със семейството си. През 2021-а, когато турнето приключи, децата му ще бъдат на 10 и 8 години и той се надява, че ще може да ги води на тренировки по футбол.

„Моите приоритети сега са децата, съпругът ми и семейството ми – каза той. – Това е краят.“

Краят? А дали след примерно 50 години хората няма отново да ходят на концерти на Елтън Джон? И млади музиканти ще пишат песни заедно с него? Тези въпроси не са толкова абсурдни, колкото изглеждат, защото паралелно с подготовката за последното турне тече усилено и работата по създаване на виртуален Елтън Джон с изкуствен интелект.

Виртуално пресъздаденият Елтън Джон във вида му от 1975 г. по време на концерта му на стадион „Доджър“. 

Елтън Джон издига концепцията за музикално безсмъртие на ново ниво, пише сайтът Wired. Освен, че се връща на сцената за последно турне, преди да се оттегли от изпълненията на живо, 70-годишният певец експериментира с използването на виртуалната реалност (VR) и изкуствения интелект като начин да запази живо своето музикално наследство и след естествения си живот. Дори и след петдесет години музиканти, които не са били родени по неговото време, ще могат да да седят на пианото до виртуалния, снабден с изкуствен интелект Елтън и да направят заедно нова песен.

„Когнитивният Елтън може да бъде част от създаването на нова музика в бъдещето“, казва Бен Кейси, изпълнителен директор на Spinifex, творческа агенция, която помага на Елтън да създаде своето „постбиологично“ аз.

Процесът включва заснемане на всеки аспект от неговите изпълнения, включително движения, реч и поведение, за да се гарантира, че по-късната възстановка ще изглежда и звучи автентично. Кейси смята, че Елтън има още четири години в сегашната си добра форма.

„Да използваме това време разумно“, препоръчва той.

Кейси вече е сглобил първата част от дигиталното наследство на Елтън – шестминутен VR филм, създаден като анонс за прощалното турне. Докато обявяването на събитието в нюйоркската зала „Готъм“ бе с участието на живия Елтън от плът и кръв, VR филмът бе качен в YouTube, насочен директно към хората, използващи платформата Google Daydreams на още две събития по същия повод в Лос Анджелис и Лондон.

Филмът започва в началото на кариерата на Елтън в нощта на американския му дебют в нощния клуб Troubadour в Западен Холивуд през август 1970 г. По онова време Елтън е напълно непознат в САЩ, но в отзив за първото му шоу музикалният критик на „Лос Анджелис Таймс“ Робърт Хилбърн предсказва, че Елтън „ще бъде една от най-големите и най-важни звезди на рока“.

Пресъздаването на този момент във виртуалната реалност се сблъсква с цял куп пролеми. Свидетелства от въпросната нощ почти липсват. Няма аудио-, нито видеозапис, само две зърнисти снимки. Повторението на Елтън на шоуто в студио няма да предизвика същото усещане, тъй като изпълнителския му стил се е променил през изминалите петдесет години.

Вместо това Кейси и неговият екип заснемат дубльор с тяло, което съвпада с фигурата на 23-годишния Елтън, срещу зелен екран в студио в Холивуд, използвайки специална платформа за виртуална реалност, окачена на тавана. Оттам създават компютърно генериран модел на Елтън във времето, заедно с ексцентричните му очила, които помагат на виртуалния Елтън да не плаши хората с компютърните си очи.

За да инжектира малко по-реален  Елтън в компютърно създадената версия, екипът отива в студио „Пайнуд“ в Лондон и заснема Елтън, докато изпълнява десет песни на пианото. Целта е да се хванат прецизните движения на пръстите на певеца и маниерите му, докато свири.

„След това ще вземем тези данни и ще ги приложим към компютърно генерираните модели на лицето на Елтън във времето“, обяснява Кейси.

Елтън Джон, записан с технологията моушън капчър в студиото „Пайнуд“ в Лондон

Резултатът  е бързо турне през кариерата на Елтън във виртуална реалност, което завършва със скок на зрителите през покрива на нюйоркската зала, докато истинският Елтън изпълнява последните акорди на „Goodbye Yellow Brick Road“.

Във въпроси и отговори Елтън заяви пред пресата в „Готъм Хол“, че не е много развълнуван от идеята за цифровизация след смъртта му.

„Това е странно“, каза той, преди да се пошегува, че неговият звукозаписен лейбъл може да се наложи да извика един виртуален Елтън, ако в крайна сметка оригиналният нещо се повреди.

Но въпреки опасенията си, създаването на постбиологичен живот за Елтън вече започва.

„От този момент нататък има безкрайни възможности за Елтън да надхитри ограниченията на времето и пространството“, казва Кейси.

Той вече започва да работи с базираната в САЩ компания Rival Theory, която използва изкуствен интелект за създаване на интерактивни цифрови хора на базата на реални личности. Крайната точка е да бъдем способни да създадем виртуален Елтън след смъртта му, но това ще изисква събиране на данни за всеки аспект от неговото съществуване.

Много от технологиите, необходими за обработка на такова огромно количество сурови данни просто още не са тук, но Кейси е готов с удоволствие да ги изчака. Той знае, че плодовете на този труд може да не се появят в следващите десет или двадесет години. Засега Кейси и екипът му са си поставили задачата да събират необработени кадри, които по-късно ще използват като основа за бъдещия виртуален Елтън. Основният им приоритет е да запишат песните му за бъдещи изложби и събития, но ако има време, Кейси иска да продължи да заснема всеки аспект от битието на Елтън Джон: думите му, личността му, дори начина му на мислене.

Не чак толкова в далеч в бъдещето хората ще използват този материал като основа за концерти на Елтън Джон, които ще можете да изживеете в хола си, казва Кейси. Но крайната цел не е пресъздаване на тялото на Елтън, а на неговото съзнание. Ако може да се използва изкуствен интелект, за да бъдат отключени способностите на Елтън за композиране, в предстоящите години бъдещите творци ще могат да си сътрудничат с виртуалната му личност. А пресъздаването на 50 години от кариерата му като изпълнител е само началото на бъдещия му дигитален живот след смъртта.

„Искам да имам възможност да разговарям с Елтън Джон, седнал на пианото във физическата си  форма“, казва Кейси.

Тъй като слънцето е застанало над 50 години от кариерата на Елтън Джон, състезанието за създаване на дигитален живот след смъртта едва започва.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg