Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Елтън Джон в схватка с кмета на Венеция заради книжки за хомосексуалисти

Певецът нарече Луиджи Брунаро фанатичен грубиянин след решението му да премахне някои заглавия от училищните библиотеки

Красива Венеция потъва, но не толкова бързо, колкото фанатичният грубиянин Брунаро, заяви Елтън Джон. - Елтън Джон в схватка с кмета на Венеция заради книжки за хомосексуалисти

Красива Венеция потъва, но не толкова бързо, колкото фанатичният грубиянин Брунаро, заяви Елтън Джон.

Елтън Джон влезе в задочна полемика в опит да защити правото на еднополовите двойки да осиновяват и отглеждат деца. След като кметът на Венеция Луиджи Брунаро, избран на поста през юни, реши да премахне 49 книжки с картинки от училищните библиотеки, защото в тях се говори за хомосексуални семейства, певецът заяви, че градоначалникът защитава противоречиво бъдещо общество и насърчава невежеството.

Когато обяви решението си за книгите, Брунаро заяви, че трябва да се помисли за мнозинството от семейства, където има и майка, и баща, както и че четивата трябва да се проверяват, за да се изясни дали са подходящи или не за деца в предучилищна възраст.

Решението му да отстрани 49 заглавия от класните стаи предизвика силно обществено недоволство, а над 250 италиански писатели в знак на солидарност поискаха книгите им също да бъдат изтеглени от училищните библиотеки. В крайна сметка списъкът бе свит до само две книжки – „Малко яйчице“ на Франческа Парди и „Жан има две майки“ на Офелия Тексие. Едната се разказва за яйце, което не иска да се излюпи, защото не знае в какво семейство ще попадне – затова „изпробва“ различни родители, сред които и хомосексуални двойки, а втората е за младо вълче с две майки.

Според Елтън Джон, който живее с половинката си Дейвид Фърниш и имат две осиновени момчета, тези книги се борят за свят, където семействата са във всякаква форма и цвят – стига в тях да има любов.

„А в другия ъгъл е Луиджи Брунаро, изключително глуповато изглеждащият кмет на Венеция, който политизира детските книжки, забранявайки истории за еднополови семейства, живеещи щастливо – написа музикантът в „Инстаграм“. – Вместо да се помага за един свят, основан на всеобхватност, толерантност и любов, той защитава противоречиво бъдещо общество и насърчава невежеството. Красива Венеция потъва, но не толкова бързо, колкото фанатичният грубиянин Брунаро.“

Малко по-късно и самият градоначалник отвърна на нападките, наричайки британския певец арогантен в серия от статуси в „Туитър“. Брунаро заяви, че Елтън Джон, който има къща във Венеция, би могъл да допринася повече за града и добави, че музикантът „представя арогантността на някой, който е богат и може да прави каквото си иска“.

Кметът, който твърди, че не е нито ляв, нито десен политик, коментира още, че „няма проблем с хомосексуалистите“ и е „свободен човек“, който не се страхува от нападки.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС