Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Елтехникът, прибрал 271 картини на Пикасо

Оправял инсталацията и си тръгнал с произведения на стойност 60 милиона евро?

Невероятно плодовит художник, през живота си Пабло Пикасо е създал около 50 хил. произведения. - Елтехникът, прибрал 271 картини на Пикасо

Невероятно плодовит художник, през живота си Пабло Пикасо е създал около 50 хил. произведения.

Признание за лъжата си как в ръцете му са се оказали стотици творби на Пабло Пикасо направи пред апелативен съд във Франция 77-годишният Пиер Льо Генек, пише Абигейл Кайн за сайта „Артси“. Пенсионираният днес електротехник, нает от Пикасо през 70-те за поредица професионални услуги, първоначално твърдеше, че жената на художника Жаклин му е подарила голяма кутия, пълна с произведения на изкуството през 1971 г. или 1972 г. 

Сега Льо Генек казва, че Жаклин Пикасо (която се самоубива през 1986 г.) е съхранявала между 15 и 17 торби за боклук, пълни с колажи, щампи и акварели на Пикасо в дома си през 1973 г. след смъртта на художника, оставяйки една за него – като благодарност за добре свършена работа. Новата история на Льо Генек обръща в друга посока дълго проточилото се дело за най-големия брой новооткрити творби на Пикасо – дело толкова сюрреалистично, колкото някои от картините на художника, според един от адвокатите, замесени в случая.

Откритието

Тази сага започва през 2010 г., когато 70-годишният тогава пенсиониран електротехник Льо Генек пристига в парижкия офис на фондацията, която се грижи за наследството на Пикасо, с куфар, съдържащ 175 скици, рисунки, акварели и литографии. Първоначалното убеждение на автентификациония комитет, че това са фалшификати, бързо преминава в изумление, когато експертите откриват, че повечето от произведенията са означени с цифровата система, известна само на художника. Датирани между 1900 и 1932 г., тези творби включват няколко редки кубистични колажа, смятани за изгубени при едно наводнение в ателието на Пикасо.

Историята на Льо Генек, че творбите са му били дадени, след като инсталирал алармени системи в няколко къщи на Пикасо, незабавно събудили подозрения. Синът на художника, Клод Руис Пикасо (който оглавява Администрацията), се свързва със семейния адвокат и подава сигнал в полицията. Три седмици по-късно властите претърсват дома на двойката в южна Франция и изземат около 100 работи – и общо стават 271 в притежание на елтехника, включително 180 произведения и 91 рисунки, които се съдържат в една тетрадка. Това е най-значимото откритие след смъртта на Пикасо. Общата стойност на произведенията, открити у Льо Генек, неофициално се определя на около 60 милиона евро.

Делото

Прокурорите в крайна сметка обвиняват двойката в укриване на откраднато имущество и през февруари 2015 г. Льо Генек отиват на съд. Бившият електротехник свидетелства, че се е ползвал с пълното доверие на художника, като отбелязва:

„Пикасо ми се доверяваше абсолютно, може би защото бях дискретен“.

Съпрузите Пиер и  Даниел Льо Генек по време на делото. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Съпрузите Пиер и Даниел Льо Генек по време на делото. Снимки: ЕПА/БГНЕС

Наследниците на Пикасо, от друга страна, изразили сериозни съмнения в истинността на тази версия. Клод Руис Пикасо разказва, че когато Пикасо бил склонен към подаряване, подаръците му винаги бил подписани, датирани и с посвещение. От 271 творби в находката на Льо Генек само едно е подписана и нито една не носи посвещение. Мая Видмайер-Пикасо, дъщеря на художника, също смята, че мащабът на подаръка е много нехарактерен.

„Баща ми правеше подаръци, но не и в такива невероятни количества“, разказва тя пред френска радиостанция.

Случаят се усложнява допълнително от откритието, че Льо Генек е бил свързан с Морис Бресну, починалия шофьор на Пикасо. През 80-те Бресну започнал да продава творби на Пикасо. Отначало те били погрешно взети за фалшиви, после за откраднати. Произведенията най-накрая са върнати на Администрацията на семейство Пикасо и продадени на търг в „Кристис“ през 1998-а. Електротехникът бил братовчед на съпругата на Бресну, който почива през 2009 г. и оставя останалата част от колекцията на двойката Льо Генек и неговите братя и сестри. Около 20 произведения на Пикасо са предложени на търг във френската аукционна къща „Друо“ през 2010 г., но продажбата е била отменена, когато са открити на роднинските връзки.

Въз основа на пердставените доказателства съдът не успява да определи кой е откраднал въпросните 271 творби по делото на Льо Генек. Въпреки това през март 2015 г. двойката е осъдена за притежание на откраднати стоки и получи две години условно лишаване от свобода. Творбите бяха предадени на Администрацията на Пикасо.

Новата история на Льо Генек

Двойката обжалва решението. Така тази есен Льо Генек представи новата си версия пред съда в Екс-ан-Прованс. Той разказа, че Жаклин Пикасо е искала да не допусне Клод Руис Пикасо (с когото според Льо Генек „имали проблеми“) да придобие някои картини след огледа на имотите на художника. Затова тя предала някои от чувалите с картини на съхранение в дома на Льо Генек след смъртта на испанския художник през април 1973 г.

Наследниците и тяхната защита яростно отричат ​​достоверността на тази история.

„Всичко това е абсурдно – категоричен е адвокатът на дъщерята на Жаклин Катрин Утан-Бле пред „Арт нюзпейпър“. – Как може някой да мисли, че тя, която изпитваше такова възхищение от съпруга си и работата му, ще нахвърля творбите му в чували за боклук?“

Адвокатът на Клод Руис Пикасо също смята новата версия за „екстравагантна приказка“, като отбелязва, че описът на произведенията на Пикасо е завършен през 1978 г. – няколко години след като по думите на Льо Генек Жаклин е събрала и скрила торбите.

Клод Руис Пикасо пред медиите по време на делото срещу Льо Генек

Клод Руис Пикасо пред медиите по време на делото срещу Льо Генек

Очаква се съдията да произнесе присъдата на 16 декември. Семейство Льо Генек могат да получат най-много 5 години затвор и глоба (375 хил. евро или половината от стойността на произведенията, която значително е по-голяма), ако се потвърди присъдата.

Проблеми с автентификацията на Пикасо

Този случай хвърля светлина върху по-значими казуси, свързани с автентификацията на работите на Пикасо. Смята се, че през живота си той, като невероятно плодовит художник, е създал някъде около 50 хил. произведения – но с наследството му има немалко проблеми заради многото наследници, оставил след себе си. Като се има предвид стойността на работата му и от финансова, и от художествено-историческа гледна точка, много експерти се чудят защо не е имало по-сериозни усилия за създаването на централизирана комисия за идентификация, съставена от учени, а не единствено от членове на семейство.

В момента Клод Руис Пикасо оглавява процеса на установяване на истинността на картините на Пикасо, въпреки че в продължение на много години той и Мая Видмайер Пикасо са в сериозни противоречия.

Дъщерята на Пикасо - Мая - заедно с френския президент Франсоа Оланд на официалното отркиване на реновирания музей на Пикасо в Париж, 25 октомври 2014 г.

Дъщерята на Пикасо – Мая – заедно с френския президент Франсоа Оланд на официалното отркиване на реновирания музей на Пикасо в Париж, 25 октомври 2014 г.

Още от наследниците на Пабло Пикасо - внуците му Даян Видмайер Пикасо и Оливие Пикасо

Още от наследниците на Пабло Пикасо – внуците му Даян Видмайер Пикасо и Оливие Пикасо

Друг проблем е липсата на окончателен цялостен каталог с произведенията на художника. Някои публикации са приети за надеждни за конкретни периоди от живота на Пикасо, но така и не е съставен всеобхватен каталог, няма дори намерение за създаването на такъв от страна на Администрацията на Пикасо. Както наскоро се оплака пред „Ванити феър“ един търговец:

„Жалко е, че един от най-големите световни художници не разполага с екип от експерти, които да свършат тази работа“.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС