Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ема Томпсън напусна филм заради шеф, който опипва

Актрисата обясни в писмо защо никога няма да работи с Джон Ласитър, доскоро творчески директор на „Пиксар“

„Ако един мъж е известен с това, че в продължение на десетилетия опипва жените, с които работи, защо една жена ще иска да работи за него?“, пита Ема Томпсън. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Ема Томпсън напусна филм заради шеф, който опипва

„Ако един мъж е известен с това, че в продължение на десетилетия опипва жените, с които работи, защо една жена ще иска да работи за него?“, пита Ема Томпсън. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ема Томпсън обяснява в гневно писмо защо напуска актьорския екип на предстоящия филм „Късмет“ (Luck) на „Скайданс Анимейшън“. Британската звезда, двукратна носителка на „Оскар“, която вече е записала част от дублажа си за филма, напусна проекта в средата на януари след наемането на Джон Ласитър в анимационното студио на Дейвид Елисън, съобщава „Вашингтон пост“.

62-годишният Джон Ласитър доскоро бе творчески ръководител на анимационното студио „Пиксар“. Изпълнителен продуцент е на редица филми и режисьор на „Играта на играчките“ (1995), „Приключението на бръмбарите“ (1998), „Играта на играчките 2“ (1999), „Колите“ (2006) и „Колите 2“ (2011). Режисира и „Играта на играчките 4“, който ще излезе на 21 юни 2019 г.

На 21 ноември 2017 г. Ласитър си взе шестмесечен отпуск, след като в писмено обръщение до екипа на компанията призна, че обвиненията в неприемливо сексуално поведение на работното място са верни. Неправомерното му отношение към служителките включвало „опипване, целуване и коментари за физическите им дадености“. Това било толкова широко известно, че на няколко пъти „Пиксар“ са назначавали хора, които да му помагат да ограничава импулсите си. На 8 юни 2018 г. бе обявено, че в края на годината Ласитър ще напусне компанията.

Във вторник, 26 февруари, Ема Томпсън разпространи писмо, публикувано за първи път в „Лос Анджелис Таймс“, което тя е изпратила до ръководството на „Скайданс“ миналия месец. От студиото не са излезли с коментар. В писмото си Томпсън каза, че наемането на Ласитър е направило невъзможно за нея да продължи да работи по „Късмет”:

„Ако един мъж е известен с това, че в продължение на десетилетия опипва жените, с които работи, защо една жена ще иска да работи за него?“.

„За мен е много странно, че вие ​​и вашата компания сте решили да наемете човек, известен с неприемливото си поведение, като г-н Ласитър, като се има предвид настоящия климат, в който от хората с власт се очаква да се държат съвсем различно“, казва още Томпсън в писмото си.

„Ако Джон Ласитър създаде собствена компания, тогава всеки служител ще има възможност сам да избира дали да му даде втори шанс или не – пише Томпсън. – Но всички служители на „Скайданс“, които не искат да му дадат втори шанс, ще трябва да останат и да се чувстват неудобно или да загубят работата си. Не трябва ли Джон Ласитър да загуби работата си, ако служителите не искат да му дадат втори шанс?“

„Наясно съм, че вековното отношение към телата на жените, независимо дали на тях им харесва или не, няма да се променят за една нощ – заключава актрисата. – Нито за една година. Но също така съм наясно, че ако хората, които могат да говорят за това – като мен – не го правят, едва ли дори и поколението на дъщеря ми ще бъде по-защитено“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg