Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ема Уотсън: Не мога ли да бъда и феминистка, и да имам гърди?

Актрисата отговаря на атаките срещу откровената й фотосесия за списание „Венити феър“

„Феминизмът не е пръчка, с която едни жени да бият други. Става въпрос за свобода, освобождаване, равенство“, казва актрисата Ема Уотсън. Снимка: Тим Уокър, „Венити феър“ - Ема Уотсън: Не мога ли да бъда и феминистка, и да имам гърди?

„Феминизмът не е пръчка, с която едни жени да бият други. Става въпрос за свобода, освобождаване, равенство“, казва актрисата Ема Уотсън. Снимка: Тим Уокър, „Венити феър“

Актрисата Ема Уотсън отвърна на критиците, обвинили я, че е предала своите феминистки идеали, като изложи на показ част от гърдите си за снимка в списание „Венити Феър“. Звездата от филмите за Хари Потър и пионер на кампанията HeForShe (целяща да убеди мъжете да се застъпват за феминизма) говори за фотосесията от рекламната кампания на новия си филм, „Красавицата и Звяра“ на „Дисни“, в интервю за Би Би Си. 

Просто за пореден път виждам колко много погрешни схващания и неразбирателство има относно същността на феминизма“, казва Уотсън.

Феминизмът се бори жените да имат право сами да избират. Феминизмът не е пръчка, с която едни жени да бият други. Става въпрос за свобода, освобождаване, равенство. Аз наистина не знам какво общо имат гърдите ми с това. Много объркващо е – и не само за мен.“

Снимката, дело на прочутия моден фотограф Тим Уокър, показва Уотсън в отворено, бяло плетено болеро, без сутиен или риза отдолу.

Направихме доста луди неща по време на фотосесия – каза Уотсън, – но се чувствах невероятно артистично, бях силно творчески ангажирана с Тим и много развълнувана от това колко интересни и красиви бяха фотографиите.

Кадърът, предизвикал критики

Актрисата бе интервюирана за Би Би Си заедно с Дан Стивънс, който играе другата главна роля в „Красавицата и Звяра“.

Попитана в какво я обвиняват, актрисата обяснява:

Казват ми, че не мога да бъда феминистка… и да имам гърди“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg