VivaPay

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Емануил Иванов солист за 75 г. на Националния филхармоничен хор

Лауреатът на конкурса за пиано „Феручо Бузони“ ще изпълни концерт на Григ

Двадесетгодишният Емануил Иванов вече е възпитаник на Паскал Немировски в Кралската консерватория в Бирмингам. - Емануил Иванов солист за 75 г. на Националния филхармоничен хор

Двадесетгодишният Емануил Иванов вече е възпитаник на Паскал Немировски в Кралската консерватория в Бирмингам.

Младият пианист Емануил Иванов, впечатлил музикалния свят преди месец като победител в международния конкурс „Феручо Бузони“, ще свири с Националния филхармоничен хор на важна в историята на институцията годишнина: 75 сезона от създаването ѝ. 

Тази вечер в столичната зала „България“ Иванов ще изпълни „Концерт за пиано и оркестър“ от Едвард Григ. В програмата са още „Стабат Матер“, „Аве Мария“, „В името на Бог – Хвала!“, „Възхвала на Дева Мария“, четирите сакрални пиеси на Верди. Публиката ще чуе още „Феникс“ на Александър Текелиев.

„Феручо Бузони“ е едно от най-престижните в света клавирни състезания и българин го печели за първи път в дългогодишната му история. Наши музиканти са стигали високо в конкурса през годините, но никога до върха – през 1964-а трета награда печели Иван Дреников, на следващата година второто място заема Божидар Ноев. Лауреати от конкурса в предишни издания са били виртуози като Марта Аргерих, Гарик Олсън, Лиля Зилберщайн, Борис Блох, Майкъл Понти, Арналдо Коен, Анна Кравченко и др.

Роден в Пазарджик и възпитаник на Езиковата гимназия „Бертолт Брехт“, Иванов учи пиано при Галина Даскалова. Няколко години работи под ръководството на проф. Атанас Куртев в София. Има награди от още няколко конкурса, но първата награда от „Феручо Бузони“ е най-забележителното му постижение досега.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Националният филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ е създаден на 1 ноември 1944 г. След 1981-а се присъединява към Софийската филхармония, като дотогава съществува самостоятелно като Българска хорова капела. През годините гастролира в Европа, Америка, Азия, работи с диригенти като Херман Абендрот, Рикардо Мути, Курт Мазур, Мишел Пласон, Генадий Рождественски, Евгений Светланов… Диригенти на хора са били Георги Робев, Любка Пешева и Илия Михайлов. Понастоящем начело на хора е Славил Димитров.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg