Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Емануил Иванов свири Концерт за пиано за лява ръка от Равел

Симфоничният оркестър на БНР изпълнява произведения още на Вагнер и Лист под диригентството на Росен Миланов

Емануил Иванов на концерта в „Ла Скала“ през 2021 г., предаван онлайн. Снимка: Brescia e Amisano ©Teatro alla Scala - Емануил Иванов свири Концерт за пиано за лява ръка от Равел

Емануил Иванов на концерта в „Ла Скала“ през 2021 г., предаван онлайн. Снимка: Brescia e Amisano ©Teatro alla Scala

Пианистът Емануил Иванов, носител на Първа награда на Международния конкурс „Феручо Бузони“ от 2019 г., ще дебютира със Симфоничния оркестър на БНР в концерт на 28 април. Младият музикант ще излезе в Зала „България“ от 19 ч. и ще представи Концерт за пиано за лява ръка и оркестър от Равел.

Избраното произведение е една от най-ярките творби на Морис Равел, написано е специално за немския пианист Паул Витгенщайн, който губи дясната си ръка по време на Първата световна война. Равел е изправен пред предизвикателството да създаде пълноценна солова партия за лява ръка, като в същото време търси точния баланс между пианиста и оркестъра. Резултатът е виртуозна клавирна партия, която е не само смислена и емоционално наситена, но и дълбоко вълнуваща за изпълнителя и слушателя, споделят организаторите на концерта.

В програмата на петъчния концерт ще прозвучат още Увертюра и Вакханалия из операта „Танхойзер“ от Вагнер и Симфония „Данте“ от Лист. Диригент е маестро Росен Миланов. Специално участие в концерта ще вземе женският състав от Смесения хор на БНР, който през настоящия сезон чества 70 години от създаването си.

Роден през 1998 г. в Пазарджик, Емануил Иванов привлича вниманието на международната музикална общност през 2019 г., когато печели Първа награда на Международния конкурс „Феручо Бузони“. Част от наградата му е солов концерт в „Ла Скала“, но събитието се състои без публика и се излъчва онлайн заради Ковид-ограниченията. Следват концертни ангажименти в най-престижните зали в света. Изнася солови рецитали във Франция, Япония, Италия, Германия, Австрия, Кипър, Южна Африка, Обединеното кралство и Полша. Свирил е с водещи оркестри в България и Италия. Носител е на награди от престижни международни конкурси като „Алесандро Казагранде“, „Скрябин-Рахманинов“, „Лист-Барток“, „Млади виртуози“, „Дину Липати“, наградата „Кристална лира“ и авторитетни отличия като „Musicians’ Company Silver Medal“ и „Carnwath Piano Scholarship“. Носител на приза „Млад музикант на годината 2019“ на предаването „Алегро Виваче“.

Росен Миланов е музикален директор на Симфоничния оркестър Кълъмбъс, Симфоничните оркестри на Чатакуа и Принстън и главен диригент на Симфоничния оркестър на Словенското радио и телевизия в Любляна. Заниманията си с музика започва в Детския хор на БНР, завършва НМУ „Л. Пипков“, НМА „Проф. П. Владигеров“ и два от най-престижните американски университета за изкуства – „Джулиард скул“ в Ню Йорк и Института „Къртис“ във Филаделфия. От 2003 до 2008 г. е главен диригент на Симфоничния оркестър на БНР. Носител на приза „Музикант на годината 2011“ на предаването „Алегро Виваче“.

От години Миланов живее и работи в САЩ, където е дирижирал симфоничните оркестри на Колорадо, Детройт, Индианаполис, Балтимор, Милуоки, Сиатъл, Форт Уърт, Националния симфоничен оркестър в „Кенеди център“, образователната инициатива на „Карнеги хол“ с оркестъра „Сейнт Люк“ и „Сивик оркестра“ – Чикаго. Сътрудничи със Симфоничните оркестри на Би Би Си и на Романска Швейцария, Ротердамска филхармония, с националните симфонични оркестри на Олборг, Латвия и Унгария, с оркестри в Торонто, Ванкувър, Мексико, Колумбия, Сао Паоло и Бело Оризонти, Нова Зеландия, с Филхармонията Квазулу-Натал в Южна Африка. Росен Миланов е дирижирал и симфоничния оркестър на Японска радиотелевизионна компания NHK, оркестрите на Сапоро, Токио, Сингапур, Филхармониите на Малайзия и Хонг Конг.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg