Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Еменската екопътека, 1,5 км по ръба на живописен каньон

Разкрива изумителни гледки към долината

„Кулминацията“ на разходката е водопадът Момин скок. - Еменската екопътека, 1,5 км по ръба на живописен каньон

„Кулминацията“ на разходката е водопадът Момин скок.

Еменската екопътека е изключително красиво и романтично място, на което си струва да отидете с любим човек.

Намира се по течението на река Негованка край великотърновското с. Емен. Пътеката е лека и приятна за изминаване във всички сезони – маршрутът е дълъг около километър и половина, като минава по ръба на живописен каньон, от който се разкриват изумителни гледки към долината и скалите на отсрещния бряг.
В самото начало на пътя има и малка пещера, до която се стига по каменни стълби.

„Кулминацията“ на разходката е водопадът Момин скок, който е най-красив през пролетта (тогава реката е най-пълноводна). В подножието му се е образувала красива лагуна. Има и каменист плаж с малка пещера, които придават на мястото особена екзотика.

emen1-a

Интерес представляват десетината дървени мостчета над пропастта, които обаче не са изцяло обезопасени и в последните години минаването по тях е забранено.

Как да стигнете дотам

Емен се намира на около 35 км от Велико Търново. От пътя София-Велико Търново трябва да се отклоните към с. Емен. Разклонът се намира след Ново село за с. Балван. След това има табели, които ще ви отведат до началото на екопътеката.

Вижте още

Хотнишки водопад Кая Бунар
Зараповски водопад
Царевец и Арбанаси – Велико Търново
Преображески манастир
Елена

Любопитно

Еменската екопътека е първата екопътека в България. Изградена е през 1992 г. През годините са извършвани няколко обновявания на съоръженията по нея. Последната реконструкция е през 2006 г. Тогава са направени десетина дървени мостчета по трасето, които обаче не се поддържат и са опасни за преминаване. В самото начало на екопътеката се намира Еменската пещера, която е дълга над 3 км, но е бедна на образувания. Любопитното е, че това е единствената пещера, в която е имало действащ асансьор. Той е обслужвал военната част, разположена на платото над пещерата.


Бел. ред. – откъсът е част от „101 отбивки“ на Иван Михалев и Елина Цанкова. Книгата поредна седмица е в Топ 10 в класациите за литература у нас.

Otbivki2

 

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg