Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Емигранти“-те от „Армията“ в Швейцария

Милен Миланов и Сашо Дойнов с още две представления зад граница, в Женева и Цюрих

„Емигранти“ разсъждава  за границите на свободата – вдиганите към света, но най-вече тези вътре в нас. - „Емигранти“-те от „Армията“ в Швейцария

„Емигранти“ разсъждава за границите на свободата – вдиганите към света, но най-вече тези вътре в нас.

Спектакълът „Емигранти“ на Театър „Българска армия“ продължава европейското си турне. Следващите сцени, на които актьорите Милен Миланов и Сашо Дойнов ще изиграят представлението, са в Швейцария. На 4 ноември те излизат в Женева, а на следващия ден, 5-и – в Цюрих.

Гостуването на актьорите е по покана на посланика на България в Швейцария – Н. Пр. Меглена Плугчиева. Представлението ще бъде гледано както от нея, така и от Н. Пр. Деяна Костадинова, посланик на България в ООН.

Създадена преди повече от 30 години, пиесата на Славомир Мрожек „Емигранти“ продължава да звучи като написана вчера – и хората, напуснали страната си по една ли друга причина, лесно разпознават себе си у героите, житейския си опит, колебания и болки.

Създадена преди повече от 30 години, пиесата на Славомир Мрожек „Емигранти“ продължава да звучи като написана вчера.

Създадена преди повече от 30 години, пиесата на Славомир Мрожек „Емигранти“ продължава да звучи като написана вчера.

Авторът използва ситуацията „емигрантство“ като лаборатория, в която изследва измеренията на свободата. Да пита за „свободата-от“ и „свободата-за“. За границите на свободата – вдиганите към света, но най-вече тези вътре в нас. За степените на поносимост на свободата и за бягствата от нея. За вътрешните ни и всякакви робства. За това дали и доколко свободата е присъща на човека. И дали не е тъкмо тя, която задава основните дефиниции на човешкото: на неговите битийни достойнства и провали?

„Нашият прочит на пиесата се занимава с екзистенциалния смисъл, с вътрешното емигрантство, което вече става светоглед, превръща се в един антиживот, в който съществуваш – казва режисьорът Диана Добрева. – Когато човек бяга от родината си, въпросът от какво бяга често пъти е далеч по-важен от въпроса към какво бяга.”

Спектакълът е на българска сцена от 3 години, а извън страната е гостувал във Виена, Линц, Братислава, Лондон.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg