СЕРГЕЙ БАБАЯН за първи път в България

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Емил Кошлуков лично се извини за антисемитските цитати в БНТ

Ще наложи най-тежки наказания на всички виновни

„Ефирът на БНТ не е и няма да бъде трибуна за подобни грозни и неверни инсинуации, нито за насаждане на омраза и разпалване на вражда“, казва в изявлението си Емил Кошлуков. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Емил Кошлуков лично се извини за антисемитските цитати в БНТ

„Ефирът на БНТ не е и няма да бъде трибуна за подобни грозни и неверни инсинуации, нито за насаждане на омраза и разпалване на вражда“, казва в изявлението си Емил Кошлуков. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

Генералният директор на БНТ Емил Кошлуков направи лично изявление в сайта на националната телевизия, в което поднася извинения за антисемитските цитати, приписвани на Боби Фишер, прозвучали на 23 февруари в предаването „Последният печели”.

„В лично качество и от името на Българската национална телевизия поднасям най-дълбоки извинения на засегнатите страни. Такива думи категорично нямат място в ефира на обществената телевизия и на нито една медия.

Незабавно са предприети действия за изясняване на ситуацията, изискани са обяснения от екипа на предаването, което е външна продукция, както и от отговорните служители в телевизията по обработката и допускането на съдържание в ефир.

Като генерален директор на БНТ ще наложа най-тежките наказания на всички виновни за допуснатата грешка”, казва в изявлението си Емил Кошлуков.

Според него в предаването е излъчен недопустим цитат, който съдържа реч на омразата и клевети, но „ефирът на БНТ не е и няма да бъде трибуна за подобни грозни и неверни инсинуации, нито за насаждане на омраза и разпалване на вражда“.

Изявлението завършва с думите:

„Още веднъж поднасям извинения на всички засегнати лица и страни“.

Междувременно екипът на БНТ свали от сайта на телевизията онлайн изданието на „Последният печели” от 23 февруари.

Вижте още: ОТКРИТИ ПИСМА СРЕЩУ АНТИСЕМИТСКИ ИЗКАЗВАНИЯ В ПРЕДАВАНЕ НА БНТ

Часове по-късно същия ден преди началото на предаването бе излъчен запис на извинение от водещия Орлин Горанов „към цялата еврейска общност и всички засегнати от начина, по който цитатът е включен в предаването“. Певецът заяви, че екипът на предаването осъзнава направената грешка и неудачния начин, по който е представено обяснението за Боби Фишер. По думите му цитатът бил взет от интервю за унгарско радио от края на 90-те години. Екипът на шоуто осъжда всяка форма на антисемитизъм, ксенофобия и насаждане на омраза, отбеляза Горанов. Освободен е редакторският екип, отговорен за гафа, а екипът на „Последният печели“ е санкциониран.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg