Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Емил Кошлуков остава временно генерален директор на БНТ

Предстои откриване на нова процедура и подаване на нови кандидатури

Не е ясно колко време Емил Кошлуков ще управлява като изпълняващ длъжността директор на БНТ – „може да е до следващ избор, а може би и още повече“, каза Пролет Велкова. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Емил Кошлуков остава временно генерален директор на БНТ

Не е ясно колко време Емил Кошлуков ще управлява като изпълняващ длъжността директор на БНТ – „може да е до следващ избор, а може би и още повече“, каза Пролет Велкова. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

„Гордея се, че новият състав на СЕМ не успя да избере генерален директор на БНТ.“ С тези думи председателката на Съвета за електронни медии Соня Момчилова завърши третото открито заседание на Съвета за днес.

След третото гласуване петте членки на СЕМ не успяха да изберат директор на обществената телевизия. Гласовете им бяха разпределени така: Сашо Диков получи 2 гласа „за“, 3 „въздържал се“; Венелин Петков – 2 гласа „за“, 3 „въздържал се“; Емил Кошлуков – 1 глас „за“ и 4 „против“.

„Българската медийна среда е болна“, обобщи резултата от гласуването председателката на СЕМ Соня Момчилова веднага след като приключи гласуването.

Обширно изказване направи Пролет Велкова, която стигна до крайна откровеност:

„Днес си припомних един слух, който чух още преди да открием процедурата: че няма да успеем да изберем генерален директор, защото е по-добре да остане Кошлуков. Тогава се противопоставих остро на този слух, но видяхме, че се случи точно това“, каза изненадващо тя.

Велкова напомни още, че преди да бъдат приети кандидатурите е имало настояване от страна на много интелектуалци и общественици Кошлуков да не бъде допускан до участие. Въпреки склонността на четири от членките на съвета да се съгласят с подобно решение, след консултация с юристи е станало ясно, че това може да бъде проблем.

„Ако бяхме спрели Кошлуков, той щеше да обжалва, да се завихри юридическа спирала, която щеше да навреди на бъдещото ръководство на БНТ“, заяви Пролет Велкова.

Според нея сега не е ясно колко време още Емил Кошлуков ще остане на поста генерален директор – „може да е до следващ избор, а може би и още повече“, каза Велкова, като напомни, че идват избори, а тогава „политическият натиск върху медиите е най-силен“.

„Не споделям пилатовския подход да изберем някого, само за да има избор“, контрира Соня Момчилова.

Недоволство изрази и Галина Георгиева – единствената, която даде гласа си за Емил Кошлуков. Именно тя заяви, че СЕМ е неработещ в тази конфигурация, защото не е успял да избере директор, което подтикна председателката Момчилова да подчертае, че се гордее с този факт.

На следващото заседание на СЕМ ще бъде открита нова процедура за избор на генерален директор, ще се очакват и нови кандидатури.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg