Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Емил Кошлуков: В БНТ всичко можем да си правим сами

Предаването „Събота вечер с Дони“ няма да тръгне на 11 януари, защото „има нужда от доизкусуряване“

Националната телевизия може да прави всякаква документалистика със собствени сили, без да се налага да използва външни продуценти, заяви Емил Кошлуков. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Емил Кошлуков: В БНТ всичко можем да си правим сами

Националната телевизия може да прави всякаква документалистика със собствени сили, без да се налага да използва външни продуценти, заяви Емил Кошлуков. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

БНТ ще се въздържа от външни продукции, защото има капацитета да прави предавания сама, заяви днес в сутрешния блок на ръководената от него медия Емил Кошлуков. Твърдението му бе във връзка с темата за сваленото от ефир арт предаване „Умно село“. Според генералния директор, всеки продуцент в новините на БНТ може да прави такова предаване, защото познава същите хора и вирее в същата среда.

Кошлуков отговори и на писмото на проф. Емил Павлов, подписано от 40 интелектуалци, с думите:

„Не коментирам продукта – брилянтен е. Но 20 години един и същи човек прави едно и също предаване, в една и съща телевизия… Идеята е да развиваме и нови. Какъв договор да направим – за 40 години?“.

Националната телевизия може да прави всякаква документалистика със собствени сили, без да се налага да използва външни продуценти, добави Кошлуков.

Америка за България

Вижте още: ВЛАДИМИР ЛЮЦКАНОВ: „УМНО СЕЛО“ НЕ Е ПО СИЛИТЕ НА ВСЕКИ

Точно по този начин – със собствени ресурси – БНТ ще възстанови и традицията на телевизионния театър, стана ясно от разговора в студиото. Телевизията вече работи в тясно сътрудничество с Народния театър и неговия директор Мариус Донкин. Идеята на Кошлуков е не просто да се заснемат постановките на националната трупа, но и да се направят 10 серии, свързани с историята на културната институция.

„Аз искам да направим сътрудничество с културните институции. Ние не сме видеооператори на сватба – да, ще снимаме театри, но ако ме питате мен, трябва да направим разказ за театъра. Трябва да имаме 10 минисерии за Народния театър. Първа серия: лека възстановка, спира карета, рединготче, Вазов влиза. Той е влизал, там е бил, гледал. Втора серия: Фердинанд, студенти дюдюкат. Народният театър е част и от политическата история, не от културната. Същото трябва да стане и с операта, и с балета, и с Историческия музей“, обясни генералният директор.

Стана ясно още, че в програмата на БНТ влизат няколко нови предавания. Едно от тях е разследващото „Следите остават“ с Богдана Лазарова. Първият му брой е посветен на фалшивите болнични. Стартира и разширена репортажна рубрика „След новините“. Този уикенд зрителите ще могат да видят подробности около водната криза в Перник.

Предвидената за 11 януари премиера на новото шоу „Събота вечер с Дони“ няма да се състои на обявената дата. Според Емил Кошлуков, пилотният брой има нужда от „доизкусуряване“ и затова излъчването му ще бъде отложено.

БНТ И БИ ТИ ВИ С НОВИ ТОКШОУТА

За да не натоварва бюджета си, БНТ ще поиска двете дъщерни програми БНТ 2 и БНТ 3 да бъдат свалени от мултиплекса. Така те вече няма да се излъчват като ефирни телевизии.

Правният екип на БНТ работи заедно с Министерство на културата, Министерство на финансите и Комисията за медии към Народното събрание по промяната на Закона за радио и телевизия, която ще позволи да се прецизира и увеличи бюджета на обществената медия, добави Кошлуков. По думите му, БНТ може да се откаже да излъчва реклами, но трябва да извоюва възможност за продуктово позициониране дори в новините.

Предстои създаването на „БНТ академия“ – програма за обучение на кадри – със съдействието на няколко висши учебни заведения и Европейския съвет за радио и телевизия.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3