POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Емил Кошлуков: В БНТ всичко можем да си правим сами

Предаването „Събота вечер с Дони“ няма да тръгне на 11 януари, защото „има нужда от доизкусуряване“

Националната телевизия може да прави всякаква документалистика със собствени сили, без да се налага да използва външни продуценти, заяви Емил Кошлуков. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС - Емил Кошлуков: В БНТ всичко можем да си правим сами

Националната телевизия може да прави всякаква документалистика със собствени сили, без да се налага да използва външни продуценти, заяви Емил Кошлуков. Снимка: Гергана Костадинова/БГНЕС

БНТ ще се въздържа от външни продукции, защото има капацитета да прави предавания сама, заяви днес в сутрешния блок на ръководената от него медия Емил Кошлуков. Твърдението му бе във връзка с темата за сваленото от ефир арт предаване „Умно село“. Според генералния директор, всеки продуцент в новините на БНТ може да прави такова предаване, защото познава същите хора и вирее в същата среда.

Кошлуков отговори и на писмото на проф. Емил Павлов, подписано от 40 интелектуалци, с думите:

„Не коментирам продукта – брилянтен е. Но 20 години един и същи човек прави едно и също предаване, в една и съща телевизия… Идеята е да развиваме и нови. Какъв договор да направим – за 40 години?“.

Националната телевизия може да прави всякаква документалистика със собствени сили, без да се налага да използва външни продуценти, добави Кошлуков.

Вижте още: ВЛАДИМИР ЛЮЦКАНОВ: „УМНО СЕЛО“ НЕ Е ПО СИЛИТЕ НА ВСЕКИ

Точно по този начин – със собствени ресурси – БНТ ще възстанови и традицията на телевизионния театър, стана ясно от разговора в студиото. Телевизията вече работи в тясно сътрудничество с Народния театър и неговия директор Мариус Донкин. Идеята на Кошлуков е не просто да се заснемат постановките на националната трупа, но и да се направят 10 серии, свързани с историята на културната институция.

„Аз искам да направим сътрудничество с културните институции. Ние не сме видеооператори на сватба – да, ще снимаме театри, но ако ме питате мен, трябва да направим разказ за театъра. Трябва да имаме 10 минисерии за Народния театър. Първа серия: лека възстановка, спира карета, рединготче, Вазов влиза. Той е влизал, там е бил, гледал. Втора серия: Фердинанд, студенти дюдюкат. Народният театър е част и от политическата история, не от културната. Същото трябва да стане и с операта, и с балета, и с Историческия музей“, обясни генералният директор.

Стана ясно още, че в програмата на БНТ влизат няколко нови предавания. Едно от тях е разследващото „Следите остават“ с Богдана Лазарова. Първият му брой е посветен на фалшивите болнични. Стартира и разширена репортажна рубрика „След новините“. Този уикенд зрителите ще могат да видят подробности около водната криза в Перник.

Предвидената за 11 януари премиера на новото шоу „Събота вечер с Дони“ няма да се състои на обявената дата. Според Емил Кошлуков, пилотният брой има нужда от „доизкусуряване“ и затова излъчването му ще бъде отложено.

БНТ И БИ ТИ ВИ С НОВИ ТОКШОУТА

За да не натоварва бюджета си, БНТ ще поиска двете дъщерни програми БНТ 2 и БНТ 3 да бъдат свалени от мултиплекса. Така те вече няма да се излъчват като ефирни телевизии.

Правният екип на БНТ работи заедно с Министерство на културата, Министерство на финансите и Комисията за медии към Народното събрание по промяната на Закона за радио и телевизия, която ще позволи да се прецизира и увеличи бюджета на обществената медия, добави Кошлуков. По думите му, БНТ може да се откаже да излъчва реклами, но трябва да извоюва възможност за продуктово позициониране дори в новините.

Предстои създаването на „БНТ академия“ – програма за обучение на кадри – със съдействието на няколко висши учебни заведения и Европейския съвет за радио и телевизия.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg