Емил Табаков дирижира премиерата на Десетата си симфония

Първо в столичната зала „България“, после на Мартенските музикални дни в Русе

„След като написах Девета симфония, която ми костваше доста усилия, бях решил, че преустановявам с писането на симфонии“, казва Емил Табаков. Но след предложението на Найден Тодоров, Табаков се заел с Десетата си симфония. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония - Емил Табаков дирижира премиерата на Десетата си симфония

„След като написах Девета симфония, която ми костваше доста усилия, бях решил, че преустановявам с писането на симфонии“, казва Емил Табаков. Но след предложението на Найден Тодоров, Табаков се заел с Десетата си симфония. Снимка: Василка Балевска/Софийска филхармония

Рядко музикално събитие предстои за ценителите на симфоничната музика у нас – премиера на Симфония № 10 от Емил Табаков, дирижирана от самия него и изпълнена от Софийската филхармония. Произведението ще бъде представено първо на 14 март в зала „България“, а на 16 март и в Русе, на фестивала „Мартенски музикални дни“. 

„След като написах Девета симфония, която ми костваше доста усилия, бях решил, че преустановявам с писането на симфонии, тъй като мислех, че е достатъчно. Симфонията е доста обемист труд, който все по-трудно се оценява от сегашната публика“, обяснява маестрото.

Преди година той получил покана от директора на Филхармонията Найден Тодоров оркестърът да изпълни Деветатата му симфония, която не била представяна дотогава. Така се стига до премиерата ѝ на Мартенските музикални дни в Русе и после в София. Междувременно Найден Тодоров му предложил да напише и Симфония № 10:

„Тогава му казах, че това е сложна работа и не знам дали бих могъл вече да се хвана с такова нещо“, споделя Емил Табаков.

Америка за България

Симфонията е завършена след седем месеца и сега ѝ предстои сценарият на предишната – премиерно изпълнение в София и Русе.

В програмата на концерта ще има още едно произведение – Kонцерт за пиано и оркестър на Шуман. Солист ще бъде пианистът Евгени Божанов.

Bookshop 728×90