Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Емил Табаков дирижира свой авторски концерт със Софийската филхармония

Светлин Русев солист на Концерта за цигулка и оркестър

Диригентът Емил Табаков. Снимка: Софийска филхармония - Емил Табаков дирижира свой авторски концерт със Софийската филхармония

Диригентът Емил Табаков. Снимка: Софийска филхармония

Новия си „Концерт за цигулка и оркестър“ ще представи Емил Табаков в Зала „България“. Произведението му ще бъде изпълнено премиерно за столицата на 20 януари от Софийската филхармония със солист цигуларя Светлин Русев.

Концертът вече е бил представен пред публика на „Мартенски музикални дни“ през 2019 г. Табаков го пише специално за Русев и за Фестивалния оркестър в своя роден град Русе.

„Винаги съм търсил равностойна игра между солиста и оркестъра. Във всичките ми концерти е така. За мен оркестърът е много важен инструмент. Така че, независимо, че концертът е за определен инструмент, оркестърът винаги е равностоен партньор, а не просто акомпаниращ солиста. Цигулката, от своя страна, има огромни възможности и винаги е предизвикателство за композитора“, казва Табаков.

Емил Табаков е автор на десет симфонии, на концерти за оркестър и различни солови инструменти, на Реквием по латински текст, както и на камерни и солови произведения.

В концерта на 20 януари ще прозвучи и „Фантастичното дюкянче“ на Оторино Респиги. Композиторът пише музиката за балет, чиято световна премиера е в Лондонския театър „Алхамбра“, на 5 юни 1919 г. Тогава изпълнители са балетистите от трупата на Сергей Дягилев. Респиги използва малко познати песни от Джоакино Росини, като добавя красива оркестрация и представя мелодиите по нов и неочакван начин. Музиката има основен принос за успеха на балета, а днес често се представя и в симфонични програми.

Вижте още: СВЕТЛИН РУСЕВ: ПО-ВАЖНА ОТ ТАЛАНТА Е ЧОВЕЧНОСТТА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах