Найден Тодоров и Камий Тома

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Емил Табаков събира цялото ни симфонично войнство в НДК

Закриват българското председателство със „Симфонията на хилядата“ от Малер

27 години по-късно Емил Табаков за втори път в кариерата си се заема с изпълнението на „Симфонията на хилядата“ от Густав Малер. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Емил Табаков събира цялото ни симфонично войнство в НДК

27 години по-късно Емил Табаков за втори път в кариерата си се заема с изпълнението на „Симфонията на хилядата“ от Густав Малер. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

Едно от най-мащабните произведения в историята на музиката е избрано да закрие българското европредседателство – на 27 юни в НДК ще прозвучи Симфония № 8 или т. нар. „Симфонията на хилядата“ от Густав Малер. Съставът на сцената обаче ще бъде далеч от идеята, заложена в заглавието на произведението – защото е почти невъзможно у нас да бъдат събрани на едно място 1000 професионални музиканти и хористи. На сцената в зала 1 ще излязат около 400 изпълнители под диригентството на Емил Табаков.

Табаков за втори път в кариерата си се заема с изпълнението на сложната организационно задача – през 1991 г. той дирижира тази творба отново в зала 1 на НДК. 27 години по-късно той ще изпълни произведението с участието на 260 хористи, 140 оркестранти и 8 солисти – от Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров, Детския хор на БНР и Смесения хор на БНР с диригент Любомира Александрова. Солистите са поканени от Табаков от Австрия, Унгария, Германия… защото, по думите му, те имат по-голям опит в изпълнението на творбата, запознати са със стила на композитора и това ще съкрати времето за репетиции.

Идеята за концерта се ражда още с встъпването в длъжност на новия директор на Софийската филхармония Найден Тодоров. Той кани Табаков да се заеме със „Симфонията на хилядата“, „защото след 5 години съвсем няма да може да го направим“ – професионалните музиканти в класиката у нас стават все по-малко.

„Симфонията на хилядата“ е определено от своя автор като неговото най-добро произведение и впечатлява критици и публика още на премиерата си в Мюнхен през 1905 г. Тогава Малер сам дирижира масовката на сцената.

От Филхармонията казват, че хиляда от местата в залата са запазени за евродепутати, тъй като това ще е един от последните дни за делегатите в столицата ни преди Австрия да поеме председателството. Тъй като се изпълнява изключително рядко в България, концертът ще бъде записан и по-късно излъчен от БНТ.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах