Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Емил Табаков събира цялото ни симфонично войнство в НДК

Закриват българското председателство със „Симфонията на хилядата“ от Малер

27 години по-късно Емил Табаков за втори път в кариерата си се заема с изпълнението на „Симфонията на хилядата“ от Густав Малер. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Емил Табаков събира цялото ни симфонично войнство в НДК

27 години по-късно Емил Табаков за втори път в кариерата си се заема с изпълнението на „Симфонията на хилядата“ от Густав Малер. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

Едно от най-мащабните произведения в историята на музиката е избрано да закрие българското европредседателство – на 27 юни в НДК ще прозвучи Симфония № 8 или т. нар. „Симфонията на хилядата“ от Густав Малер. Съставът на сцената обаче ще бъде далеч от идеята, заложена в заглавието на произведението – защото е почти невъзможно у нас да бъдат събрани на едно място 1000 професионални музиканти и хористи. На сцената в зала 1 ще излязат около 400 изпълнители под диригентството на Емил Табаков.

Табаков за втори път в кариерата си се заема с изпълнението на сложната организационно задача – през 1991 г. той дирижира тази творба отново в зала 1 на НДК. 27 години по-късно той ще изпълни произведението с участието на 260 хористи, 140 оркестранти и 8 солисти – от Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров, Детския хор на БНР и Смесения хор на БНР с диригент Любомира Александрова. Солистите са поканени от Табаков от Австрия, Унгария, Германия… защото, по думите му, те имат по-голям опит в изпълнението на творбата, запознати са със стила на композитора и това ще съкрати времето за репетиции.

Идеята за концерта се ражда още с встъпването в длъжност на новия директор на Софийската филхармония Найден Тодоров. Той кани Табаков да се заеме със „Симфонията на хилядата“, „защото след 5 години съвсем няма да може да го направим“ – професионалните музиканти в класиката у нас стават все по-малко.

„Симфонията на хилядата“ е определено от своя автор като неговото най-добро произведение и впечатлява критици и публика още на премиерата си в Мюнхен през 1905 г. Тогава Малер сам дирижира масовката на сцената.

Америка за България

От Филхармонията казват, че хиляда от местата в залата са запазени за евродепутати, тъй като това ще е един от последните дни за делегатите в столицата ни преди Австрия да поеме председателството. Тъй като се изпълнява изключително рядко в България, концертът ще бъде записан и по-късно излъчен от БНТ.

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg