Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Емил Табаков събира цялото ни симфонично войнство в НДК

Закриват българското председателство със „Симфонията на хилядата“ от Малер

27 години по-късно Емил Табаков за втори път в кариерата си се заема с изпълнението на „Симфонията на хилядата“ от Густав Малер. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков - Емил Табаков събира цялото ни симфонично войнство в НДК

27 години по-късно Емил Табаков за втори път в кариерата си се заема с изпълнението на „Симфонията на хилядата“ от Густав Малер. Снимка: Румен Добрев/Площад Славейков

Едно от най-мащабните произведения в историята на музиката е избрано да закрие българското европредседателство – на 27 юни в НДК ще прозвучи Симфония № 8 или т. нар. „Симфонията на хилядата“ от Густав Малер. Съставът на сцената обаче ще бъде далеч от идеята, заложена в заглавието на произведението – защото е почти невъзможно у нас да бъдат събрани на едно място 1000 професионални музиканти и хористи. На сцената в зала 1 ще излязат около 400 изпълнители под диригентството на Емил Табаков.

Табаков за втори път в кариерата си се заема с изпълнението на сложната организационно задача – през 1991 г. той дирижира тази творба отново в зала 1 на НДК. 27 години по-късно той ще изпълни произведението с участието на 260 хористи, 140 оркестранти и 8 солисти – от Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“ с диригент Славил Димитров, Детския хор на БНР и Смесения хор на БНР с диригент Любомира Александрова. Солистите са поканени от Табаков от Австрия, Унгария, Германия… защото, по думите му, те имат по-голям опит в изпълнението на творбата, запознати са със стила на композитора и това ще съкрати времето за репетиции.

Идеята за концерта се ражда още с встъпването в длъжност на новия директор на Софийската филхармония Найден Тодоров. Той кани Табаков да се заеме със „Симфонията на хилядата“, „защото след 5 години съвсем няма да може да го направим“ – професионалните музиканти в класиката у нас стават все по-малко.

„Симфонията на хилядата“ е определено от своя автор като неговото най-добро произведение и впечатлява критици и публика още на премиерата си в Мюнхен през 1905 г. Тогава Малер сам дирижира масовката на сцената.

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

От Филхармонията казват, че хиляда от местата в залата са запазени за евродепутати, тъй като това ще е един от последните дни за делегатите в столицата ни преди Австрия да поеме председателството. Тъй като се изпълнява изключително рядко в България, концертът ще бъде записан и по-късно излъчен от БНТ.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3