Зала България / 17 септември – 6 октомври 2

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Емилия Дворянова с роман на годината срещу течението

Отличена от Националния дарителски фонд „13 века България“

Eмилия Дворянова призна, че не е очаквала наградата, затова няма специално подготвена реч. „Хубаво е някои книги да получават и признания“, каза писателката. - Емилия Дворянова с роман на годината срещу течението

Eмилия Дворянова призна, че не е очаквала наградата, затова няма специално подготвена реч. „Хубаво е някои книги да получават и признания“, каза писателката.

„При входа на морето“ на Емилия Дворянова бе обявен за роман на годината от Националния дарителски фонд „13 века България“ на церемония в петък вечерта в зала 7 на НДК. Председателят на журито проф. Миглена Николчина описа книгата-победител като „един от романите, които успяват да тръгнат срещу течението, да се противопоставят на мрака, и то в самото му сърце; роман, който от сърцето на болестното, на страданието успява да извади надежда, ведрост, по-добър живот“.

Дворянова призна, че не е очаквала наградата, затова няма специално подготвена реч. „Хубаво е някои книги да получават и признания“, каза писателката, след като благодари за отличието. Призът върви с една от най-големите парични премии в българската литература – 11 хиляди лева.

На церемонията в Двореца на културата присъстваха половината от шестимата номинирани – освен Дворянова, новината очакваха още Христо Карастоянов („Една и съща нощ“) и Красен Камбуров („Осияние днес“). Отсъстващите бяха Радослав Парушев („Отвътре“), Людмил Тодоров („Разглобено лято“) и Емил Тонев („Понякога ангели“).  Директорът на НДК Мирослав Боршош извади поредната крилата фраза, този път на Борхес: „Когато един писател умре, се превръща в книга и това е едно страхотно превъплащение“.

Журито, определило победителя, бе в състав: Миглена Николчина, Клео Протохристова, Иван Еленков, Бойко Пенчев и Емил Андреев.

Националната литературна награда „13 века България“ се връчва от 2011 г. Досега тя има трима лауреати – Галин Никифоров за „Лятото на неудачниците“ през 2011 г. (за романи, издадени през 2009 и 2010 г.), Георги Господинов за „Физика на тъгата“ през 2013 г. (за романи от 2011 и 2012 г.) и Васил Георгиев за „Апарат“ през 2014 г.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС