Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Еминем осъди политическа партия

Националната партия на Нова Зеландия e озвучавала рекламната си кампания с мелодията на песента Lose Yourself. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Еминем осъди политическа партия

Националната партия на Нова Зеландия e озвучавала рекламната си кампания с мелодията на песента Lose Yourself. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Националната партия на Нова Зеландия ще плати на американския рапър Еминем 600 хил. новозеландски долара (412 хил. американски) като компенсация за нарушаване на авторските му права, съобщава Би Би Си.

Националната партия e озвучавала рекламната си кампания с мелодията на песента Lose Yourself. Парчето, използвано от партията, е било наречено Eminem-esque (което може да се преведе като „В стила на Еминем“) и според решението на съда почти не се е отличавало от оригинала.

Съдебните прения започнали през месец май, а компанията на Еминем Eight Mile Style е подала иск още през 2014-а, когато Националната партия използвала нелицензирана версия на песента, наградена с „Оскар“. Записът е използван над 100 пъти в телевизионните предизборни реклами на партията.

Адвокатите на новозеландската партия твърдяха, че са пускали не Lose Yourself, а композиция, наречена Eminem-esque, която са купили от музикалната библиотека на компанията Beatbox. Но в сряда съдът е постановил, че музиката прилича „във висша степен на оригиналното произведение на Еминем“ и че законът за авторското право наистина е бил нарушен.

Песента Lose Yourself е публикувана през 2002 г. в диска със саундтрака към филма „8-ма миля“, в който Еминем играе главната роля. През 2004 г. записът влиза в списъка с 500-те най-велики песни на всички времена на списание „Ролинг Стоун“.

Парчета, които звучат подобно на известни песни, но са достатъчно променени, за да бъдат избегнати съдебни искове, редовно се появяват в безплатните музикални библиотеки.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90