Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Емир Кустурица застава начело на Военния театър на Русия

Ще поставя на сцена екранизирани съветски и сръбски военни драми

Режисьорът Емир Кустурица. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Емир Кустурица застава начело на Военния театър на Русия

Режисьорът Емир Кустурица. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Емир Кустурица става главен режисьор на Централния академичен театър на руската армия, съобщава ТАСС, цитирайки прессекретариата на руския министър на отбраната.

Сергей Шойгу, военният министър на Русия, е провел на 21 февруари среща със сръбския режисьор и му е направил официално предложение. Кустурица го е приел с благодарност и е казал, че това е голяма чест за него. В съобщението на военния прессекретариат се казва, че сръбският режисьор е подчертал желанието си да съхранява „класическите ценности“ в спектаклите, които ще се поставят на сцената на руския Военен театър. Сред първите му планове е да превърне сюжетите на някои съветски филми в театрални постановки, например „Летят жерави“ (съветски военен филм от 1957 г.) и „Животът е чудо“ – сръбска военна драма, екранизирана от самия Кустурица през 2004 г.

Назначението на сръбския режисьор във Военния театър на Русия става в момент, когато военното министерство на Руската федерация е в състояние на бойна готовност заради събитията в Украйна.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90