„Епъл“ филмира книгите на Морис Сендак

Първата сделка за реализация на книгите на писателя художник в стрийминг платформа

Илюстрация от „При дивите неща“, от няколко месеца достъпна и на родния пазар.  - „Епъл“ филмира книгите на Морис Сендак

Илюстрация от „При дивите неща“, от няколко месеца достъпна и на родния пазар.

Платформата на „Епъл“ подписа многогодишен договор с Фондация „Морис Сендак“ за създаването на проекти, базирани на книгите и илюстрациите на писателя художник. Сделката със стрийминг компанията е първата по рода си за организацията, която се грижи за наследството на Сендак, написал и нарисувал детската класика „При дивите неща“, отбелязва „Варайъти“.

Сендак е автор на двадесетина детски книги, които илюстрира сам, но рисунките му красят страниците на още над 100 заглавия, сред тях поредицата „Малкото мече“ на Елза Холмлунд Минарик, „Много специална къща“ на Рут Краус и други.

У нас е издадено само едно негово произведение – „При дивите неща“, луксозно издание с рисунките на автора, излязло в началото на 2020 г. от издателство „Лист“. Макар да е писана през 1963 г., „При дивите неща” влиза напълно в ритъма на днешния ден с теми като детския гняв, отегчение, ревност и жажда за приключения. Определена е за най-добрата книга в картинки според учителската гилдия на САЩ. През 2009 г. режисьорът Спайк Джоунс я превръща във фентъзи филма „Където бродят дивите неща”.

Вижте още: ПЪРВО ЗАБРАНЕНА, ДНЕС ПРЕПОРЪЧВАНА ОТ УЧИТЕЛИТЕ В АМЕРИКА

Америка за България

Все още липсват детайли за конкретните проекти, с които „Епъл“ ще се захване по сюжетите и картинките на Морис Сендак, но за реализацията им ще помогне писателят и режисьор Артър Йоркинс, който дълго време работи със самия Сендак. Продуцент на филмите (или сериалите) ще бъде компанията на Йоркин „Night Kitchen Studios“, но продукцията ще може да се открие ексклузивно в каталога на „Епъл тв плюс“.

Сендак е носител на медала „Калдекот“ за най-добра американска детска книга с картинки, отличен е и с международното признание за детски илюстрации „Ханс Кристиан Андерсен“.

Писателят художник си отива от този свят през 2012 г.

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3