Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Епъл“ филмира книгите на Морис Сендак

Първата сделка за реализация на книгите на писателя художник в стрийминг платформа

Илюстрация от „При дивите неща“, от няколко месеца достъпна и на родния пазар.  - „Епъл“ филмира книгите на Морис Сендак

Илюстрация от „При дивите неща“, от няколко месеца достъпна и на родния пазар.

Платформата на „Епъл“ подписа многогодишен договор с Фондация „Морис Сендак“ за създаването на проекти, базирани на книгите и илюстрациите на писателя художник. Сделката със стрийминг компанията е първата по рода си за организацията, която се грижи за наследството на Сендак, написал и нарисувал детската класика „При дивите неща“, отбелязва „Варайъти“.

Сендак е автор на двадесетина детски книги, които илюстрира сам, но рисунките му красят страниците на още над 100 заглавия, сред тях поредицата „Малкото мече“ на Елза Холмлунд Минарик, „Много специална къща“ на Рут Краус и други.

У нас е издадено само едно негово произведение – „При дивите неща“, луксозно издание с рисунките на автора, излязло в началото на 2020 г. от издателство „Лист“. Макар да е писана през 1963 г., „При дивите неща” влиза напълно в ритъма на днешния ден с теми като детския гняв, отегчение, ревност и жажда за приключения. Определена е за най-добрата книга в картинки според учителската гилдия на САЩ. През 2009 г. режисьорът Спайк Джоунс я превръща във фентъзи филма „Където бродят дивите неща”.

Вижте още: ПЪРВО ЗАБРАНЕНА, ДНЕС ПРЕПОРЪЧВАНА ОТ УЧИТЕЛИТЕ В АМЕРИКА

Все още липсват детайли за конкретните проекти, с които „Епъл“ ще се захване по сюжетите и картинките на Морис Сендак, но за реализацията им ще помогне писателят и режисьор Артър Йоркинс, който дълго време работи със самия Сендак. Продуцент на филмите (или сериалите) ще бъде компанията на Йоркин „Night Kitchen Studios“, но продукцията ще може да се открие ексклузивно в каталога на „Епъл тв плюс“.

Сендак е носител на медала „Калдекот“ за най-добра американска детска книга с картинки, отличен е и с международното признание за детски илюстрации „Ханс Кристиан Андерсен“.

Писателят художник си отива от този свят през 2012 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90