Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

„Епъл“ и „Тетрис“ на съд за плагиатство

Журналист иска 4,8 милиона долара за авторски права върху филма „Тетрис“

Филмът „Тетрис“ разказва историята на съветския програмист Алексей Пажитнов и битката за лицензирането на играта по време на Студената война. Снимка: Стопкадър от филма - „Епъл“ и „Тетрис“ на съд за плагиатство

Филмът „Тетрис“ разказва историята на съветския програмист Алексей Пажитнов и битката за лицензирането на играта по време на Студената война. Снимка: Стопкадър от филма

Съдебно дело за нарушаване на авторски права срещу „Епъл“ и „Тетрис“ е завел главният редактор на сайта за дизайн, технология и науки „ Gizmodo“ Дан Акерман, съобщава „Ройтерс“. Искът е постъпил във Федералния окръжен съд на южен Ню Йорк във вторник, 8 август.

Искът е за това, че създателите на игралния филм за играта тетрис, продуциран от стрийминг канала „Епъл тв +“, незаконно са използвали материали от книгата на Акерман „The Tetris Effect: The Game that Hypnotized the World“ (Ефектът Тетрис: Играта, която хипнотизира света“), публикувана през 2016 г.

Акерман твърди, че е изпратил книгата си в „The Tetris Company“ преди 7 години и още тогава ги е предупредил, че ще заведе дело, ако започнат да работят върху филм или телевизионна програма по него. Причината е, че компанията е отказала да даде разрешение на автора за екранизирането ù и се е свързала с продуцентите, които са били в преговори с Акерман, като ги е принудила да се откажат от проекта.

Филмът „Тетрис“ съвпада с книгата в почти всички важни моменти, включително цели глави и страници от посочената книга, пренесени във филма без знанието, разрешението или съгласието на ищеца“, се казва в иска към съда, цитиран от „Ройтерс“.

Акерман обвинява в плагиатство генералната директорка на The Tetris Company Мая Роджърс и сценариста Ной Пинк, които са „започнали да копират книгата още през 2017 г.“ Журналистът иска да бъде му бъде възмездена финансова загуба в размер на 4,8 милиона долара – 6% от общия бюджет на филма, който е 80 млн. долара.

Представители на „Епъл“ и на компанията „Тетрис“ все още не са коментирали ситуацията.

Биографичният трилър на режисьора Джон С. Беърд  „Тетрис“ разказва историята на съветския програмист Алексей Пажитнов и битката за лицензирането на играта по време на Студената война.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg