Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Епископ Тихон: Не на покръстването на бежанци! Непочтено е

Ако посрещаме бежанците с християнска любов и внимание, може би те самите ще пожелаят да станат християни. А може и да не пожелаят, твърди духовникът

„Това, което призовава папата, тук, в България, ние мъчно можем да искаме от нашите християни - защото самите те са доста притеснени и жилищно, и финансово“, заяви епископ Тихон. - Епископ Тихон: Не на покръстването на бежанци! Непочтено е

„Това, което призовава папата, тук, в България, ние мъчно можем да искаме от нашите християни - защото самите те са доста притеснени и жилищно, и финансово“, заяви епископ Тихон.

Папа Франциск призова в прочувствено слово пред американския Конгрес да не отвръщаме глави от числеността на бежанците, а да ги погледнем като хора, да видим лицата им, да се вслушаме в историите им и да опитаме да отговорим по най-добрия начин на проблемите им:

„Светът ни среща с бежанска криза с размер, невиждан от Втората Световна война. Това ни изправя пред големи предизвикателства и много трудни решения. На този континент също хиляди хора са принудени да пътуват на север в търсене на по-добър живот за себе си и обичните си, в търсене на възможности. Не е ли това, което искаме и ние за своите деца?

Не бива да се отвръщаме от тяхната численост, а да ги видим като хора, да видим лицата им и да се вслушаме в историите им, да опитаме да отговорим по най-добрия начин на проблема им. Да отговаряме винаги хуманно, справедливо, братски. Трябва да избягваме честите изкушения в днешно време – да пренебрегнем всичко, което изглежда проблемно. Да си спомним Златното правило: „Всичко, което искате да правят вам човеците, същото правете и вие тям“ (Мт. 7:12).“ 

В началото на месеца главата на Католическата църква призова всяка европейска енория и религиозна общност да приеме по едно бежанско семейство като жест на солидарност. Междувременно Българската православна църква мълчи за миграционната вълна, потопила цяла Европа. Светият синод все още не е излязъл с официално становище по бежанския проблем, затова „Площад Славейков“ потърси позицията на епископ Тихон.

„Това, което призовава папата, тук, в България, ние мъчно можем да искаме от нашите християни – защото самите те са доста притеснени и жилищно, и финансово“, заяви духовникът.

Епископът твърди, че по въпроса с бежанците се е произнасял в своите проповеди:

„Не можем да молим Бога да проявява към нас милост, щедрост, а когато ние трябва да я дадем на някого – да отвърнем: „Не, не желаем“. 

Действително България е в много тежко положение, тъй като страната ни се намира на кръстопът. Но според мен народът ни ще съумее да прояви към бежанците човечността, която винаги е притежавал.“

На въпрос дали духовенството пряко би се заело да приюти бежански семейства в десетките пустеещи манастири, Тихон отговори, че това вече се прави, но и въпросът не е така лесно решим:

„За съжаление, в празните манастири няма кой да приюти бежанците – не можем да ги пратим в сгради, които са необитаеми и се рушат. А там, където има монаси, те вече са приели бежанци – например в Троянския манастир.

Църквата е в състояние на приеме бежанци – но тази помощ е капка върху горещ метал. Колко са манастирите в България и колко – монасите! Защото не е достатъчно да дадем една празна стая на хората в нужда, трябват и хора, които да се грижат за тях. 

Затова апелираме към целия народ да прояви своето човеколюбие!“

Епископ Тихон коментира и призива на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров да покръстваме мюсюлманите бежанци в християнската вяра:

„Не е почтено и честно да искаме от бежанците това – човек, който е в изнемога, да му кажем: „Стани християнин и ще ти помогнем. А ако не – ще те гледаме накриво“.

Помогнали сме на евреите навремето. В друга политическа ситуация сме правили много евреи християни – но то е било, само за да бъдат официално регистрирани като българи, та да не станат жертва на Закона за защита на нацията и да ги пратят в концентрационни лагери.

Днес ние трябва да изпълним нашия човешки дълг. Ако посрещаме бежанците с християнска любов и внимание, може би те самите ще пожелаят да станат християни. А може и да не пожелаят.“

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg