Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Епизод на „Фолти Тауърс“ свален заради расистки и обиден език

Решението е глупаво, каза създателят на сериала Джон Клийз

Джон Клийз като хотелиера Бейзил Фолти във „Фолти Тауърс“ - Епизод на „Фолти Тауърс“ свален заради расистки и обиден език

Джон Клийз като хотелиера Бейзил Фолти във „Фолти Тауърс“

Епизод на ситкома „Фолти Тауърс“ бе свален от стрийминг платформата на Би Би Си UKTV, защото съдържа „расистки обиди“. „Германците“ (1975) вече не е наличен, защото в него един от персонажите казва да не се споменава войната около германските гости на хотела, а кметът на града използва обиден език за отбор по крикет от Карибските острови, съобщава Би Би Си.

Актьорът и създател на сериала Джон Клийз обяви решението на Би Би Си за „глупаво“ пред вестник „The Age“ и изтъкна, че епизодът очевидно е критика към расистките подходи.

Едно от нещата, които съм научил за последните 180 години, е, че хората имат различно чувство за хумор. Някои от тях разбират, че ако сложиш безсмислени думи в устата на човек, на когото искаш да се подиграеш, ти не заставаш зад неговото мнение, а му се подиграваш“, каза още Клийз.

Епизодът ще бъде преразгледан, дотогава няма да бъде наличен на платформата. От UKTV казват, че често преразглеждат по-старите продукции в каталога си, за да се уверят, че те отговарят на изискванията на абонатите. В подобни случаи обикновено има два подхода – предупреждение, че съдържанието може да бъде обидно за някои групи зрители, или изрязване на проблемното съдържание.

„Германците“ все още може да се гледа в платформата „Britbox“, частично притежавана от Би Би Си. Епизодът е придружен с предупреждение, че съдържа обиден език. Може да се гледа и в „Нетфликс“, където има предупреждение за „обиден език и дискриминация“.

През миналата седмица редица платформи преразгледаха съдържанието си в контекста на настоящите антирасистки протести. НВО Мах временно премахна „Отнесени от вихъра“

Вижте още: „ОТНЕСЕНИ ОТ ВИХЪРА“ СВАЛЕН ОТ НВО ЗАРАДИ АНТИРАСИСТКИТЕ ПРОТЕСТИ В САЩ

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС