Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 9 месеца

„Ергенът“ е интелектуален Холокост според новата шефка на СЕМ

Към 50 оплаквания в СЕМ срещу шоуто - заради пошлото съдържание, сексизма, кадрите на агресия и нерегламентираната реклама

Идеята на предаването е група жени да се състезават за вниманието на един мъж, в случая - Виктор Стоянов. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви - „Ергенът“ е интелектуален Холокост според новата шефка на СЕМ

Идеята на предаването е група жени да се състезават за вниманието на един мъж, в случая - Виктор Стоянов. Снимка: Стопкадър от Би Ти Ви

Съветът за електронни медии предвижда санкции за Би Ти Ви заради риалити предаването „Ергенът“, стана ясно след първото заседание на медийния регулатор в новия му състав. Близо 50 оплаквания са постъпили в СЕМ срещу „пошлото, сексистко, унизително и обидно за жените и легитимиращо балканския мачизъм съдържание“. Проблемни за зрителите са също погрешните послания на предаването, кадрите с психологически тормоз и агресия между участничките и прекомерната употреба на алкохол.

Финалът на популярното шоу предстои на 20 май, Би Ти Ви вече провежда кастинг за втори сезон. Форматът, заимстван от американския „The Bachelor“, е особено популярен сред младата аудитория и елементи от него вече навлязоха в попкултурата.

Вижте още: „ЕРГЕНЪТ“ – ЧАЛГА БЕЗ МУЗИКА

Соня Момчилова, новият председател на регулатора, определи предаването като „интелектуален Холокост“. Тя се обяви в подкрепа на налагане на санкции на Би Ти Ви, по която върви предаването, но не срещна единодушна подкрепа.

„Ергенът“ ще понесе санкции за първите четири епизода на предаването, в които не е изрично отбелязано, че има продуктово позициониране. Но каквито и наказания да понесе Би Ти Ви относно съдържанието на шоуто, то те вероятно ще се отнасят към епизода, излъчен на 13 май, в който една от участничките от руски произход нарече друга „българско зло“ и я заля с чашата си с алкохол, отбелязва Соня Момчилова.

В крайна сметка членовете на медийната комисия стигнаха до консенсус да повдигнат дискусия по въпроса и да поискат становища от психолози за ефекта на предаването върху детската психика. Ще се поиска и среща с медийния доставчик, за да се обсъдят проблемите. Тепърва трябва да се проведе заседание, на което да се определят видът и размерът на санкцията.

„Възпитателните функции на предаването може да окажат изключително негативно влияние върху подрастващата аудитория“, изтъкна Симона Велева, член на регулатора. СЕМ няма право да се намесва в съдържанието на риалитито, но може да изрази становище каква е оценката му за този формат и как той въздейства върху младите хора, отбеляза Пролет Велкова. Далеч по-скандални неща са били излъчвани по другите национални медии, а функцията на частната Би Ти Ви е развлечението, коментира Габриела Наплатанова, която работи в Би Ти Ви от зората на медията.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах