Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ерик Клептън и Ноам Чомски в подкрепа на Роджър Уотърс срещу отменения му концерт

Подписали са онлайн петиция срещу отпадането на още негови изяви в Германия заради обвинения в антисемитизъм

Общинският съвет в Мюнхен ще решава дали иска Роджър Уотърс на сцената в града си утре. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Ерик Клептън и Ноам Чомски в подкрепа на Роджър Уотърс срещу отменения му концерт

Общинският съвет в Мюнхен ще решава дали иска Роджър Уотърс на сцената в града си утре. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лингвистът Ноам Чомски, актрисата Сюзън Сарандън, филмовият режисьор Кен Лоуч и музикантът Ерик Клептън се обявиха против отмяната на концертите на Роджър Уотърс в Германия. Това са част от имената, подписали се в петиция против отмяната на гостуването на Уотърс във Франкфурт. Онлайн подписката е събрала близо 11 хил. последователи до момента.

Недоволството е породено от решението на общинския съвет на Франкфурт да отмени концерта на Роджър Уотърс през пролетта, като сред посочените аргументи се посочва, че музикантът е прочут като антисемит. Той трябваше да излезе на сцената на „Фестхале“ на 28 май, като общинските съветници изтъкнаха и неподходящия избор на зала – на мястото ѝ преди се е намирал концентрационен лагер.

В отговор Уотърс заплаши, че ще предприеме съдебни действия. Предложения за отмяната на изявите на музиканта са предложени за обсъждане и в общинските съвети на Кьолн и Мюнхен. Мюнхенският общински съвет се събира на 22 март, за да вземе решение по въпроса, съобщават немските издания.

Вижте още: РОДЖЪР УОТЪРС ЗАПЛАШВА СЪС СЪД, АКО ОТМЕНЯТ ОЩЕ НЕГОВИ КОНЦЕРТИ

Настоящата онлайн петиция е по идея на американската комедиантка и политическа коментаторка Кейти Халпър. Сред подписалите се са още барабанистът на „Пинк Флойд“ Ник Мейсън, Том Морело от „Rage Against The Machine“, лекарят Габор Мате, художникът и филмов режисьор Джулиан Шнабел и организациите „Jewish Voice For Peace“ (Еврейски глас за мир) и британския клон на „Творци за Палестина“.

Критиките на Уотърс към отношението на Израел към палестинците е част от неговата дългосрочна борба за правата на човека по целия свят – се казва в петицията. – Той вярва, че „всички наши братя и сестри, по целия свят, независимо от цвета на кожата им или дълбочината на джобовете им, заслужават равни човешки права според закона“.

По отношение на Израел и Палестина той казва: „Моята платформа е проста: тя е прилагане на Всеобщата декларация за правата на човека от 1948 г. за всички наши братя и сестри между река Йордан и морето. Антисемитизмът е отвратителен и расистки и аз осъждам това безрезервно, заедно с всички форми на расизъм“.

Длъжностните лица в Германия, организаторите на концерти и музикалните платформи не трябва да се поддават на натиска на лица и групи, които предпочитат музиката на Уотърс да я няма, вместо да се занимават с проблемите, които тя изтъква.“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90