Зала България / 17 септември – 6 октомври 1

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Ерик Клептън: Приятелите ме отбягват, защото съм против ваксините

Музикантът е имунизиран - направил го, за да не загуби „любовта и доверието на семейството си“

Знаменитостите, които насърчават ваксинацията, вменяват вина на хората, които са на обратно мнение, смята Ерик Клептън. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Ерик Клептън: Приятелите ме отбягват, защото съм против ваксините

Знаменитостите, които насърчават ваксинацията, вменяват вина на хората, които са на обратно мнение, смята Ерик Клептън. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ерик Клептън даде дълго интервю, в което споделя гледната си точка за коронавирусната пандемия и признава скептицизма си относно ваксините и налагането на локдаун. Музикантът и преди е критикува политиката на британското правителство спрямо пандемията и изразява това в песента „Stand and Deliver“, създадена през декември 2020-а заедно с Ван Морисън. Анти-локдаун парчето си навлече доста критични коментари, отбелязва NME.

В интервюто си пред „Oracle Films“, които описват себе си като „екип кинотворци, борещи се за отворен дебат и свобода на информацията“, Клептън казва, че въпреки подозренията си относно безопасността на ваксината, вече е имунизиран с две дози, подтикнат от децата си. Споделя, че страничните ефекти „го извадили от играта за седмица“ и довели до „агония“ и „хронична болка“ заради диагнозата му периферна невропатия. Втората доза приел дори още по-зле – не можел да движи ръцете си в продължение на три седмици и все още „не може да докосва нищо горещо или студено“, без да използва ръкавици.

Едно от основните му притеснения са дългосрочните ефекти на ваксините върху децата му.

„Дъщерите ми не се интересуват, когато им казвам, че може да останат без деца – споделя Клептън. – Това е един от рисковете, които поемам с позицията си. Просто ще ме погледнат и ще ми кажат: „Защо просто не държиш устата си затворена, татко?“

Засега няма доказателства, че някоя от разработените ваксини срещу Ковид-19 влияе на фертилността при мъже и жени.

„Не искам да загубя любовта и доверието на семейството си – казва Клептън и признава, че мнението му е коствало няколко приятелства. – Опитвам да се свържа с колеги музиканти и понякога дори не получавам отговор. Телефонът ми не звъни толкова често. Не получавам много съобщения или имейли. Забелязва се.“

По време на първия локдаун във Великобритания от 2020 г. Клептън започнал да се интересува от „алтернативни данни“ за пандемията, които намирал в Ютюб, и бил привлечен от идеите на групата академици, съставили т.нар. „Great Barrington Declaration“. Те настояват, че правителството трябва да осигури защита на рисковите групи, но да позволи на останалите граждани да се завърнат към нормалния си начин на живот – теза, която получи атаки от няколко здравни организации, сред които и СЗО.

„Колкото повече се задълбавах в това, толкова повече осъзнавах, че се дистанцирам не само от правителството, но и от останалата част от обществото“, признава Клептън и допълва, че по-късно станал част от анти-локдаун общества в интернет.

Преди време музикантът разкритикува знаменитости от етническите малцинства, които промотират ползите от ваксините, отбелязвайки, че се опитват да вменят вина на онези, които отказват да се имунизират. Значителен брой фигури от развлекателния бизнес също са се ваксинирали и насърчават последователите си да направят същото. Сред тях са Морган Фрийман, Елтън Джон, Самюъл Джаксън, Доли Партън, Ози Озбърн, Алис Купър, Иън Маккелън, Бритни Спиърс и други.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90