Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ермитажът създава телевизия, вдъхновена от карантината

28 милиона души от цял свят са гледали онлайн излъчванията от затворения музей

19 юни 2019 г. Стотици туристи чакат на опашка, за да влязат в Ермитажа в Санкт Петербург. Подобни гледки скоро няма да видим. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Ермитажът създава телевизия, вдъхновена от карантината

19 юни 2019 г. Стотици туристи чакат на опашка, за да влязат в Ермитажа в Санкт Петербург. Подобни гледки скоро няма да видим. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Ермитажът създаде своя телевизия благодарение на карантината по време на пандемията. Това твърди в интервю пред ТАСС генералният директор на руския държавен музей Михаил Пиотровский. По думите му дистанционната работа на музеите е дала съвършено нов ракурс по отношение на тяхната дейност.

„Конкретно за Ермитажа това изглеждаше така – по цял ден излъчвахме, при това репортажи на различни нива. Срещи с куратори и експерти, уникални експонати, репортажи от хранилищата. Правехме различни онлайн турове – от приповдигнатите обиколки на ниво ХХ век до ефимерни и живи, изчезващи веднага след излъчването, съвсем в унисон с новите времена. Имаше и предварително заснети филми. Така се получи телевизията на Ермитажа и тя ще продължи да работи”, поясни Пиотровский.

Според пресслужбата на музея, от 17 март, когато Ермитажът беше затворен, до днес онлайн излъчванията са гледани от 28 милиона души по цял свят – 6 пъти повече от обичайната годишна бройка посетители. Показани са 96 предавания и са направени 119 ефира в Инстаграм.

ВИРТУАЛНО ПОСЕЩЕНИЕ НА ЕРМИТАЖА

Положителният ефект от онлайн програмата е най-вече в предварителната подготовка на посетителя за среща с истинските експонати, смята Пиотровский. За да се разбере разликата между оригинал и репродукция, дори цифрова, трябва да има базови познания – информационни, но и емоционални, смята той и казва, че в музея са получили писма от хора, които твърдят, че за един месец са научили сто пъти повече, отколкото в предишни години, когато са посещавали Ермитажа на живо.

Пиотровский смята, че всички музеи трябва да осъзнаят колко е важно виртуалното и физическото общуване с посетителите да се слеят в едно, а не както досега да вървят паралелно. Според него трябва да се преосмисли и начинът, по който музеите оценяват своята ефективност и успех.

Тъжната му прогноза е, че повече никога в музеите по света няма да съществува режим на неограничен достъп и ограниченията за посетители, както и санитарните мерки, ще останат ако не завинаги, то за много дълго.

Колекцията на Ермитажа е от 3,1 млн. експоната – живопис, графика, скулптура, приложно изкуство, археологически находки и нумизматика. Музеят съществува от 1764 г., разположен е в десет сгради в Санкт Петербург и има филиали в други градове на Русия и по света.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах