Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Ермитажът, Третяковската галерия, Пушкинският и Кремълските музеи изключени от световен съюз

Директорът на Ермитажа напомни, че след Апокалипсиса идва „победа над дявола”

Ермитажът в Санкт Петербург. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Ермитажът, Третяковската галерия, Пушкинският и Кремълските музеи изключени от световен съюз

Ермитажът в Санкт Петербург. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Известното обединение на директорите на големите световни музеи – „Група Бизо“ – изключи директорите на руските музеи, съобщи директорът на Ермитажа Михаил Пиотровски в сайта на музея. От известното обединение са изключени директорите на Ермитажа, Пушкинския музей, Кремълските музеи и Третяковската галерия.

„Група Бизо“ е наречена така в чест на Ирен Бизо, генерален секретар на Обединението на френските музеи. Това е ексклузивна система за срещи между директорите на най-големите музеи за обсъждане на процеса и процедурата за обмяна на изложби. Групата изработва и обновява специална система на условия за взаимно предоставяне на експонати. Освен това едно от основните ѝ направления е работата по екологичното обновяване на музеите с оглед намаляване на карбоновите емисии. Членството в групата е индивидуално, подбират се музей и човек, който да го представлява.

Във връзка с безпрецедентното изключване на руските музеи от системата, директорът на Ермитажа Михаил Пиотровски е написал писмо до „Група Бизо“, също цитирано в сайта на музея в Петербург. В него се казва, че създаването на групата през 1992 г. с участието на руските музеи е било важен символ за преодоляване на международния апартейд и демонстрация на руското отваряне към света, което – казва Пиотровски – често е било критикувано вътре в страната.

„Днес това отваряне се обръща против нас. Кръгът се затваря“, констатира директорът на Ермитажа.

Той продължава с декларация, че е против решаване на проблемите със силови методи, че ненавижда войните и революциите.

„Но професията изисква да мисля за съдбата на културата и целителната ѝ роля в обществото. Казвал съм и повтарям, че мостовете на културата трябва да се взривяват последни“, категоричен е Пиотровски.

Той напомня как по времето на Студената война тези мостове все пак са били съхранени.

Директорът на Ермитажа заявява, че основната задача на руските му колеги е да се опазят колекциите, които в момента са извън пределите на Руската федерация.

„Започнахме годината с пророческа изложба на Дюрер, в която главен герой беше Апокалипсисът. Неговите конници вече са с нас – чума, война, глад. Но помним, че след това идва окончателната победа над дявола“, се казва във финала на писмото.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах