Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Еротичната писателка (не) се отказа от Исакиевския събор

Губернаторът на Санкт Петербург смята, че директор може да бъде само мъж

Ирада Вовненко, осмяна заради еротичните си книги, напуска музея Исакиевски събор. Снимка: Комерсант - Еротичната писателка (не) се отказа от Исакиевския събор

Ирада Вовненко, осмяна заради еротичните си книги, напуска музея Исакиевски събор. Снимка: Комерсант

Ирада Вовненко, новоназначеният директор на музея „Исакиевски събор“, за която вече ви информирахме, няма да остане на поста си. Дамата, автор на любовни романи и детски книги, „е решила да напусне поста по собсвено желание“, съобщи в петък, 2 юни, РИА „Новости“.

Аз си тръгвам сама, сега пиша заявление за напускане. И съм много щастлива от това“, подчертала Вовненко.

Тези нейни думи били коментарът й на новината от по-рано сутринта, че губернаторът на Санкт Петербург Георгий Полтавченко поискал спешната смяна на Вовненко. Според сайта „Фонтанка“, „по мнение на градските ръководители обект като музея „Исакиевски събор“ може да бъде ръководен само от мъж“.

Малко по-късно същия ден агенция „Интерфакс“ опроверга съобщението на РИА „Новости“ за доброволното, изпълнено с радост оттегляне на нованазначената директорка. Ирада Вовненко не е потвърдила тази информация.

Намирам се на работното си място, работя, подписвам документи“, заявила Вовненко пред „Интерфакс“.

В пресслужбата на музея също казват, че писателката продължава да изпълнява директорските си задължения в „Исакиевския събор“.

През април предишният директор (от 2008 г.) на музея Николай Буров обяви оставката си с обяснението, че не желае „в края на кариерата си да бъде уволнен“.

През януари градските власти в Санкт Петербург се съгласиха да предадат Исакиевския събор за безвъзмездно ползване на Руската православна църква за 49 години. Решението, което предизвика недоволство, граждански протести и контрапротести, още не е влязло в сила.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg