Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Еротика и насилие в изкуството на Древния Рим

Сексуалният Пан - една от най-известните творби от античността. Тази статуя на божеството в сношение с коза е открита в Херкулан през 1752 година. Статуята се намира в Британския музей. - Еротика и насилие в изкуството на Древния Рим

Сексуалният Пан - една от най-известните творби от античността. Тази статуя на божеството в сношение с коза е открита в Херкулан през 1752 година. Статуята се намира в Британския музей.

Изкуството на древния Рим е пълно с насилие и секс. Там, където очите на днешните хора виждат скверност, древните очи са виждали нещо по-различно.

Вижте разходката на BBC сред „непристойното“ антично изкуство в залите на Британския музей: 

На лов за елени Типична за времето творба, изразяваща насилие. Открита също в Ерколано и датира от 1-79 г. след Христа. Показва два елена, чиято плът е разкъсвана от ловни кучета.

Лов на елени
Типична за времето творба, изразяваща насилие. Открита в Ерколано и датира от 1-79 г. след Хр. Показва два елена, чиято плът е разкъсвана от ловни кучета.

Наздраве

Наздраве! Този фрагмент от стена от Помпей показва мъж, който се кани да отпие от рог. Насилие, секс и задоволяване просмукват римската култура.

Проблеми с простатата Тази мраморна статуя от 1-79 г. след Христа изобразява непристойното поведение на Херкулес, облекчавайки се след като добре се е почерпил с даровете на Бакхус – бога на виното.

Проблеми с простатата
Тази мраморна статуя от 1-79 г. след Христа изобразява непристойното поведение на Херкулес, облекчавайки се, след като добре се е почерпил с даровете на Бакхус – бога на виното.

Змийска смърт Тази мраморна статуя показва троянския свещеник Лаокун, неговите синове и тяхната борба да избягат от змиите, пратени от Посейдон, за да ги удушат.

Прочутата монументална статуя „Лаокоон и синовете му“. Тази мраморна творба показва троянския жрец и неговите наследници в борбата им да избягат от змиите, пратени от Посейдон, за да ги удушат.

Да свалиш кожа Една от оцелелите статуи на сатира Марсиас. Той е вързан за дърво и бит с камшик, след като загубва музикално състезание между него и бог Аполон.

Да свалиш кожа
Една от оцелелите статуи на сатира Марсиас. Той е вързан за дърво и бит с камшик, след като загубва музикално състезание с бог Аполон.

Фалически цимбал Вятърно звънче, което представлява фалос с крилца, крака на лъв и закачени камбанки. (Soprintendenza Speciale per i Beni Archeologici di Napoli e Pompei)

Фалически цимбал
Вятърно звънче, което представлява фалос с крилца, крака на лъв и закачени камбанки. Открит е в древния Помпей, а днес се намира в Музея на Неапол.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС