Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Есенното издание на „Киномания“ започва напролет

В последната си седмица фестивалът ще се проведе паралелно с „Мастър ъф арт“

„Човешкият глас“ на Алмодовар с участието на Тилда Суинтън е един от акцентите в програмата на „Киномания“.  - Есенното издание на „Киномания“ започва напролет

„Човешкият глас“ на Алмодовар с участието на Тилда Суинтън е един от акцентите в програмата на „Киномания“.

След няколко отлагания заради Ковид-ограниченията, „Киномания“ ще започне на 8 април, а не през февруари, каквато бе последната информация. През 2020 г. фестивалът успя да проведе на открито само лятното си издание, но голяма част от акцентите в програмата бяха запазени за есента. Публиката така и не успя да ги види, но ще има шанс между 8 и 22 април.

Откриващият филм остава „Страх“ на Ивайло Христов, който ще бъде прожектиран в Зала 1 на НДК. Неофициалното начало на фестивала е на 1 април, когато започва ретроспектива на  Федерико Фелини. Паралелната програма продължава с откриването на Десети юбилеен фестивал на френския филм на 9 април в кино „Люмиер“. В програмата е отделена и специална секция, която ще отдаде почит на актьора Мишел Пиколи, който си отиде през май 2020 г.

В седмицата между 15 и 22 април „Киномания“ ще се засече с фестивала за документално кино „Мастър ъф арт“ и двата форума ще текат едновременно. Специално онлайн издание (12-28 февруари) на „Мастър ъф арт“ ще предшества физическото. Селектираните филми ще може да се гледат в платформата „Нетера тв+“.

„Вярваме, че киното е и ще продължава да бъде!“, припомнят мотото на тазгодишното си издание организаторите на „Киномания“.

Вече закупените билети за обявените филми от програмата ще важат за новите прожекции без презаверка.

В програмата на „Киномания“ дългоочакван е не само черно-белия „Страх“ за любовта между учителка и бежанец. С българска премиера е и „Човешкият глас“ на Педро Алмодовар с участието на Тилда Суинтън. 30-минутният филм е базиран на едноименната пиеса на Жан Кокто и бе представен за първи път във фестивала във Венеция през 2020 г.

Вижте още: „ЧОВЕШКИЯТ ГЛАС“ НА АЛМОДОВАР В ПРОГРАМАТА НА „КИНОМАНИЯ“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg