Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Ескиз на Дюрер показва къде е загубил пари в хазартна игра

Открита е връзка между дневника на художника и негова рисунка

Ескизът на Дюрер може да се види в Аахен. Репродукция: Британски музей - Ескиз на Дюрер показва къде е загубил пари в хазартна игра

Ескизът на Дюрер може да се види в Аахен. Репродукция: Британски музей

Учени откриха къде е залагал и загубил много пари Албрехт Дюрер по негов ескиз, съхраняван в Британския музей, съобщава „Арт Нюзпейпър“.

На рисунката, която в момента участва в голяма изложба в Аахен, Германия, е изобразена градска кръчма, наречена „Zum Spiegel“ (Към огледалото). На преден план са нарисувани две бирени халби с капаци, а също и маса, на която има още един съд. В своя дневник Дюрер е споменавал, че е посещавал  „Zum Spiegel“ и дори е подчертал, че е загубил там много пари в хазартна игра.

„Похарчих пет сребърни пенса, като пихме с приятели. Седем загубих от Ханс Ебнер в „Zum Spiegel“, пише Дюрер.

Връзката между записката в дневника и рисунката е установена от Кристоф Мецгер, главен куратор на галерия „Албертина“ във Виена и специалист по творчеството на Дюрер. Той предлага да се преосмисли подредбата на рисунките от албума, който Дюрер е използвал по време на пребиваването си в Нидерландия през 1520-1521 г. Последователността на листовете трябва да отрази ескиза „Zum Spiegel“, очевидно нарисуван по това време.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg