Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Естествен роман“ на Господинов нареден до „Швейк“

Георги Господинов отбелязва успеха си като "нещо дребно, за протокола". Снимка: Румен Добрев - „Естествен роман“ на Господинов нареден до „Швейк“

Георги Господинов отбелязва успеха си като "нещо дребно, за протокола". Снимка: Румен Добрев

„Естествен роман“ на Георги Господинов попадна сред най-добрите 21 романа в Източна Европа, съобщи в профила си във фейсбук самият автор. Писателят определи този факт като „нещо дребно, за протокола“. Класацията Book awards: 21 Best Eastern European novels е съставена от онлайн магазина за книги Library Thing.

Книгата на българина е наредена до „Добрият войник Швейк“ на Ярослав Хашек, „Мостът на Дрина“ от Иво Андрич, „Хазарски речник“ на Милорад Павич и още творби на Исмаил Кадаре, Бохумил Храбал, Мирча Картареску „и още имена, от които мога само да се уча“, пише Господинов.

„Радвам се, че това се случва сега, когато стават 15 години от първото издание на романа тук, – уточнява авторът. – Английското издание излиза в Dalkey Archive Press, 2005, превод Зорница Христова.“

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3