Този текст е публикуван преди повече от 3 години

„Естествен роман“ на Господинов нареден до „Швейк“

Георги Господинов отбелязва успеха си като "нещо дребно, за протокола". Снимка: Румен Добрев - „Естествен роман“ на Господинов нареден до „Швейк“

Георги Господинов отбелязва успеха си като "нещо дребно, за протокола". Снимка: Румен Добрев

„Естествен роман“ на Георги Господинов попадна сред най-добрите 21 романа в Източна Европа, съобщи в профила си във фейсбук самият автор. Писателят определи този факт като „нещо дребно, за протокола“. Класацията Book awards: 21 Best Eastern European novels е съставена от онлайн магазина за книги Library Thing.

Книгата на българина е наредена до „Добрият войник Швейк“ на Ярослав Хашек, „Мостът на Дрина“ от Иво Андрич, „Хазарски речник“ на Милорад Павич и още творби на Исмаил Кадаре, Бохумил Храбал, Мирча Картареску „и още имена, от които мога само да се уча“, пише Господинов.

„Радвам се, че това се случва сега, когато стават 15 години от първото издание на романа тук, – уточнява авторът. – Английското издание излиза в Dalkey Archive Press, 2005, превод Зорница Христова.“

Америка за България

Подкрепете ни!

Скъпи читатели, „Площад Славейков“ има нужда от вас.

Никога до днес не сме разказвали за трудностите, които има нашата медия сред конкуренцията на сензационната журналистика и паразитирането на редица популярни сайтове с авторски текстове от нашия онлайн площад. Истината е, че съществуването ни е възможно благодарение основно на културните институции, които ни ценят като истинския културен портал на България.

Сега се намираме в извънредна ситуация. Колапсът на родния културен живот ще се отрази фатално на „Площад Славейков“. А точно днес, когато изолацията става начин на живот, ние осигуряваме достъп до културата във вашия дом, даваме ви това, от което карантината ви лишава.

Затова се надяваме да ни подкрепите и да минем през критичните времена заедно. С вашата помощ „Площад Славейков“ ще продължи да бъде прозорец към културата и към света.

Ако цените нашето присъствие в интернет, ако държите на нашата позиция, независимо дали сме на едно мнение с вас, ако желаете и занапред да бъдем част от вашето ежедневие, подкрепете ни!

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg