Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Естествена красота, емоционална голота

Календарът на „Пирели“ за 2017 – актриси от 28 до 71 години, перфектни и без грим (снимки)

„Най-талантливите жени в целия свят“, описва моделите си Петер Линдберг. Снимки: Петер Линдберг/Пирели - Естествена красота, емоционална голота

„Най-талантливите жени в целия свят“, описва моделите си Петер Линдберг. Снимки: Петер Линдберг/Пирели

През годините календарът на „Пирели“, макар и традиционно изпълнен с моделки и голота – никога не е изглеждал като нещо посредствено, което автомонтьорите просто закачат в гаража. Сега изданието става още по-емоционално. След като през 2016-а „Пирели“ и Ани Лейбовиц представиха своеобразна апология на сапиосексуалността, през тази фотографът Петер Линдберг поставя още по-мощен акцент върху емоционалността и естествената красота.

44-ият календар, находчиво назован просто „Емоционално“, съдържа набор от черно-бели фотографии на актриси, родени през шест различни десетилетия – от Алисия Викандер (на 28) до Хелън Мирън (на 71). А това, че снимките са неретуширани, а дамите са облечени, позволява на изданието да надгради революционната демонстрация на Лейбовиц на напълно различен тип голота.

Самият Линдберг на представянето на календара в Париж по-рано тази седмица заяви, че изобразените дами са „голи, макар че са напълно облечени“, защото фотоапаратът ги е „съблякъл до самата душа“.

Ума Търман

Ума Търман

Изданието от 2017-а съдържа 40 снимки, повечето черно-бели портрети, заснети на пет различни локации – Лос Анджелис, Берлин, Лондон, Ню Йорк и Льо Туке, Франция. На тях виждаме 14 актриси от четири континента – освен Викандер и Мирън, тук са Джулиан Мур, Робин Райт, Шарлот Рамплинг, Никол Кидман, Лупита Нионго, Ума Търман, Джесика Частейн, Леа Сейду, Джан Дзъи, Руни Мара, Пенелопе Круз, Кейт Уинслет…

„Най-талантливите жени в целия свят“, описа ги Линдберг.

Петнайсетата дама в селекцията е единствената извън света на киното – Анастасия Игнатова, преподавателка в Московския държавен университет по международни отношения.

Хелън Мирън

Хелън Мирън

За календара Хелън Мирън казва, че маркира „културен завой… но не е краят на пътуването“. Тя посочва, че е много-много трудно за младите момичета в днешно време – и единственото, което може да се направи, за да им се помогне, е да им се каже, че животът продължава дълго и точно това му е хубавото.

Ума Търман хвали фотографа за това, че „работи да освободи жените от днешните фалшиви стандарти“. А Кидман, която признава, че съпругът ѝ Кийт Ърбън предпочита тя да не си слага грим, добавя, че най-важният съвет, който е получила от майка си, е да не позволява на никого да сломи духа ѝ.

В кратък филм за снимките на календара, Джулиан Мур описва как е пристигнала за тях:

„Нямах грим, косата ми беше рошава, а очите му подпухнали като след ставане преди малко, но [Линдберг] каза: „Не, не, не! Перфектна си“.

Никол Кидман

Никол Кидман

От 1964 г. някои от най-известните световни фотографи са снимали календара на „Пирели“ – включително Тери Ричардсън, Брус Уебър и Марио Соренти – а на страниците му са се появявали най-големите имена в модата и развлекателната индустрия.

От печат годишно излизат едва 2000 екземпляра от календара на италианската компания за автомобилни гуми, но те са строго запазени за ключови нейни клиенти и не влизат в масово обращение. Снимките обаче всяка година будят интереса на милиони хора по целия свят и често създават нови тенденции и будят обществен дебат – благодарение на Лейбовиц и Линдберг дебатът продължава да е за това как се дефинира красотата.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах